Barcelona Cultura

La Fundició

La Fundició

04-06-2018

Jornades Cultura Viva: reflexions sobre les comunitats de memòria

main photo

El passat 25 de gener va tenir lloc la II Jornada de Cultura Viva, en què vam participar amb l’organització d’un taller. Aquest taller es proposava com una jornada d’encontre i de debat sobre l’orientació i el futur desenvolupament del projecte de la Xarxa de comunitats de memòria. Durant la jornada, els participants al taller es van dividir en tres grups de treball per debatre les tres línies generals d’actuació del projecte. Un dels grups va treballar sobre la idea de comunitat de memòria i va partir de la pregunta següent: ¿per què hem de crear comunitat? Ràpidament, es va entendre que els paradigmes de consum cultural, la mercantilització de les ciutats i l’apologia de l'individualisme han malmès els vincles entre les persones que habiten un mateix territori, i tota la xarxa de maneres de fer i el suport mutu que donen autonomia a aquestes persones per prendre decisions pel que fa a la manera en què volen viure.

L’Ateneu Popular 9 Barris va començar compartint el seu procés de treball en relació amb la necessitat de resseguir els quaranta anys de l’Ateneu, i ens va enumerar un seguit d’eines que consideren útils: la creació d’una comissió d’història; l’elaboració de tallers de memòria —amb entrevistes i reculls dels relats del veïnat; la creació d’un arxiu accessible; una exposició itinerant; i l'organització d’una festa/celebració.

Les eines de l’Ateneu Popular 9 barris van ser disparadores de preguntes. El tema de l’arxiu va posar sobre la taula què passa amb aquelles comunitats que no han tingut accés a la creació de documents o el fet que els mètodes de preservació de la seva historia no passen per la lectoescriptura sinó per l’oralitat o la performativitat. En aquest cas, ¿de què volen tenir cura? ¿Volen preservar o restituir? ¿Es tracta d’enregistrar àudios i documentar aquesta oralitat per accedir a través del dispositiu de l’arxiu? ¿O bé de restituir les maneres de fer que possibilitaven les transmissions orals dins una comunitat?

Vam fer referència a algunes cites de Jorge Blasco, arxiver amateur, que es trobava a la taula de mapatge, però que ens van ser útils per prendre consciència de certs dispositius. Jorge Blasco va posar èmfasi en el fet que “l’arxiu no és, l’arxiu esdevé”, i en aquest esdevenir es posa en joc tot un seguit de dispositius amb un munt d’implicacions ideològiques que naturalitzem i fem invisibles per la seva condició inqüestionable.

Una de les preguntes que van emergir és com han de ser els arxius dels grups subalterns, parant atenció a les formes i no només als continguts: “no és el mateix un arxiu de continguts punk, que un arxiu punk”.

Les companyes de la presó de dones Reina Amàlia van explicitar el problema que suposava el fet de no tenir documents ni testimonis sobre la presó. Això ens va donar peu a parar atenció a les amnèsies, a la demonització de certes comunitats, i a la seva invisibilització. En aquest exercici de restitució del passat hem de tenir en ment el nostre present, de quins grups o comunitats se n’han invisibilitzat les històries i són ara demonitzats, i el fet que la focalització en la memòria de la presó de dones de Reina Amalia ens pot servir per fer emergir les veus de les zones enfosquides del nostre dia a dia.

La Fundició

La Fundició

04-06-2018
@CulturaVivaBcn
23-10-2019 14:09
RT @LaTremendaCoop: Avui primer matí del #Radicalment19 amb @ciutatinvisible parlant de la tradició cooperativa a Catalunya i les seves ex…
@CulturaVivaBcn
23-10-2019 12:26
RT @annetabcn: ep! @TeleGustet i companyia!! #BAMCulturaViva19 + @ineditfestival i @ReteenaFest al @cececebe https://t.co/biryBBOBst
@CulturaVivaBcn
23-10-2019 12:21
RT @LaBonne_CCDFB: Demà ens veiem a la ‘Ruta de les petjades de les dones de Sant.Pere’ amb @SINDILLAR Dijous 24 a les 12h a la plaça del…