Barcelona Cultura

La Fundició

La Fundició

21-11-2018

Jornades Xarxa de comunitats de memòria

main photo

Jornades per pensar com es construeix la memòria de la ciutat des de la gitanitat, els feminismes, les migracions, el paisatge i l’arxiu

Lloc: El Born Centre de Cultura i Memòria
Data: Divendres 14 i dissabte 15 de desembre

Fonamentació i objectius

En el marc del projecte Xarxa de Comunitats de Memòria, es proposa organitzar unes jornades de treball que articulin el que anomenem "comunitats de memòria desterritorialitzades", aquelles comunitats de memòria vinculades a temes o idees específiques que han anat emergint de forma transversal a diversos territoris de la ciutat durant aquests mesos de recerca i contacte amb entitats i institucions vinculades a la memòria.

Les comunitats proposades es vinculen a mirades que ocupen una posició perifèrica dintre dels discursos memorials i des de les quals volem interpel·lar el com, el què i el qui és legítim a l'hora de fer, relatar i recordar la història de la ciutat. En aquest sentit, ens preguntem com és la història de Barcelona vista des de la gitanitat, o des dels feminismes, i des de les migracions? Quines coses i de quina manera s'ha decidit recordar o preservar allò que és part de la història? Quina ciutat veiem si la pensem des de la idea de paisatge? És en aquest sentit que, més que de temàtiques, parlaríem de perspectives des de les quals mirar-nos la memòria de la ciutat.

Així, durant aquests dos dies, volem convidar entitats i persones interessades a pensar sobre aquestes qüestions des d'una perspectiva que, tot i que parteix de posicions identitàries en alguns casos, té l'objectiu de generar interseccions entre elles i construir conjuntament altres històries i altres formes possibles de fer història.

De quina manera?

Cada comunitat de memòria s'activarà a partir d'un element catalitzador (un text, un objecte, una imatge, una pel·lícula...) que situarà els punts des dels quals es proposa iniciar les reflexions. Cada comunitat de memòria estarà coordinada per una membre de LaFundició i per una entitat o persona amb coneixements de diferent tipus sobre cada temàtica concreta.
Es vol, alhora, fer públiques les reflexions que en aquest espai es generin, per això cada espai tindrà un relator/relatora i s'obrirà la possibilitat de la creació de nous textos, imatges o altres referents que es recolliran posteriorment en una publicació a tall de diari.

Programa

Divendres 14 de desembre

17.00 h - Benvinguda
En plenari, presentació de la Xarxa de comunitats de memòria, dels objectius de les jornades i dels i les coordinadores de cada comunitat de memòria

18.00 h - Treball per comunitats de memòria/grups de treball

  • Gitanitat: Assoc. Lacho Baji Cali
  • Arxiu: Jorge Blasco
  • Paisatge: Kathrin Golda-Pongratz
  • Feminismes
  • Migracions: Assoc. Mujeres Pa'lante

Els grups treballaran simultàniament, de manera aïllada però, si és possible, de forma que permeti una comunicació puntual entre els grups. El treball a cada un dels grups es dividirà en 3 parts:

  • Lectura/visionat dels materials proposats per les persones coordinadores del grup.
  • Debat i anàlisi sistematitzat de les controvèrsies, conflictes, temàtiques, línies narratives, elements constitutius, pautes epistemològiques, pràctiques sensibles, etc. vinculades a la perspectiva emprada per mirar la memòria de la ciutat.
  • Pluja d'idees i debat de propostes de treball futur sobre l'anàlisi prèviament realitzat.

19.00h - Presentació de les primeres conclusions des de cada comunitat de memòria

Dissabte 15 de desembre

10.30h - Vincles, superposicions i potencialitats.
Sessió de treball conjunta en la que, a partir de les qüestions treballades per cada una de les comunitats de memòria, es detecten les afinitats, els conflictes i els espais de potència per pensar la memòria de la ciutat des d'un conjunt de mirades perifèriques o subalternitzades.

12.00h - Properes passes: textos, accions, processos de treball o d'altres iniciatives i propostes que se'n derivin des d'aleshores. Les propostes podran tenir en consideració les fites de la Jornada Cultura Viva i l'esdeveniment Memòria Viva.

Jornada amb inscripció prèvia

La Fundició

La Fundició

21-11-2018
@CulturaVivaBcn
17-10-2019 20:18
Acabem (de moment) #MemòriaViva. 💭 Les activitats previstes per al divendres 18 i dissabte 19 d’octubre s'han ajorn… https://t.co/nmn2NDxqxa
@CulturaVivaBcn
17-10-2019 19:56
@AVVCanSantJoan Amb aquestes preguntes obertes acabem la taula rodona "Fer ciutat fent memòria: la transformació de… https://t.co/i4DYpw5tlk
@CulturaVivaBcn
17-10-2019 19:46
@AVVCanSantJoan 💭Com fem que se sentin inclosos els forasters d'un barri? 💭Si recuperem memòries del paisatge, ho… https://t.co/4MGRB8dKPs