Barcelona Cultura

2018: El Disseny Hub Barcelona es consolida com un espai d’acollida de festivals, talent i innovació

La ciutat de Barcelona destaca com un centre de cultura, disseny i avenç, i un any més, el Disseny Hub Barcelona ha representat un dels centres de divulgació i foment de la creativitat i innovació. L’edifici ha augmentat la seva presència tant a la ciutat com a l’esfera global del disseny. Durant el 2018, el Disseny Hub Barcelona ha rebut prop de 530.000 visites a exposicions i activitats programades per la Biblioteca El Clot - Josep Benet, el Museu del Disseny, el FAD i el BCD. Per una altra banda, l’edifici i les seves instal·lacions han comptat amb més de 2.000 usuaris diaris, no només visitants, sinó també aquells que els utilitzen com a via de pas, per fer un descans o per prendre quelcom a la cafeteria, per exemple. Al llarg de l’any, a més, s’hi han desenvolupat 368 activitats, que signifiquen una mitjana de 3 sessions d’activitats per dia.

A banda del seu contingut cultural, patrimonial i innovador, les instal·lacions amb què compta l’edifici són avui en dia una via de connexió entre barris i un element d’ús quotidià per als usuaris de la Plaça de les Glòries Catalanes. A nivell logístic i estructural, aquest any l’edifici ha anat evolucionant per oferir un servei millor i més sostenible, així com per dotar les instal·lacions de més autonomia. També s’han arranjat algunes instal·lacions i sales, s'ha assegurat l’eficiència de les sortides d’emergència, i s’ha canviat l’horari de l’edifici, obrint els dilluns de 16h a 21h i de dimarts a diumenge, de 9h a 21h.


Un espai de festivals i jornades especialitzades

L’edifici ha demostrat ser un espai polivalent capaç d’acollir esdeveniments de gran evergadura i potencial, de diferents temàtiques i formats. Les seves instal·lacions han fet possible l’organització de festivals, cicles de cinema, exposicions, mercats, fires o convencions, entre altres. Han obtingut un ressò considerable dates com l’exitosa setmana del disseny Barcelona Design Week, on per primer cop es van unir les accions de dos dels grans organismes del disseny, el BCD i el FAD; les conferències d’ADG Talks, o el Barcelona Ethical Fashion Fest, festival de moda ètica i sostenible, que ha repetit al Disseny Hub Barcelona per segona vegada. De la mateixa manera, no només s’ha consolidat com l’espai adient per a alguns dels esdeveniments que ja s’hi havien celebrat des dels inicis,  l’OFFF o l’ADCE Festival, sinó que també ha estat escollit com l’entorn adequat per a altres de nous, com són el festival Llum Barcelona, el festival d’animació, realitat virtual i curtmetratges MECAL, o el Festival b’ARS.

Un espai que crea tendència

Sumat a aquesta capacitat d’acollir noves propostes, el Disseny Hub Barcelona ha reforçat la seva reputació com un espai tendència. Un any més, l'edifici ha mantingut el seu estatus i ha augmentat la seva presència i rellevància a sectors com la creativitat, l’art, les tendències o la tecnologia. Destaquen esdeveniments com el cicle de cinema B-ANIME de la Biblioteca El Clot - Josep Benet, o les exposicions del Museu del Disseny com Design Does. A més de ser la seu del Museu i la Biblioteca, l’edifici és també la seu de dos importants organismes privats relacionats amb l’esfera del disseny a Barcelona, amb repercussió europea: el Foment de les Arts i el Disseny i el Barcelona Centre de Disseny. Aquestes entitats promocionen els elements i productes fruit de la creativitat local i en busquen noves branques innovadores. Conseqüentment, el Disseny Hub Barcelona ha estat aquest any la localització d’esdeveniments relacionats amb aquests organismes, com els Premis FAD, que guardonen les millors creacions en els camps de l’arquitectura, disseny industrial o disseny gràfic; el programa de disseny del bany de Roca i el BCD jumpthegap o les Jornades de Creativitat i Tendència del Museu del Disseny, per posar el focus en noves creacions i aproximacions al disseny del futur, i el ja tradicional Design Market al desembre

Un espai de suport a la innovació i al talent

La perspectiva de futur és quelcom sempre present al Disseny Hub Barcelona, les propostes del qual estan contínuament relacionades amb el paper de la creació com a motor del futur. L’edifici ha estat hoste de projectes com el congrés de telefonia mòbil Mobile World Congress 2018, el Mater FAD, les jornades Disseny Per Viure, i ha apostat per conceptes innovadors com el design food, nous materials, la creació de tendències o la propulsió i formació de talents joves amb programes com el MID TALENT o Design the Restaurant Experience, ambdós organitzats pel BCD. De la mateixa manera, s’ha insisitit en donar més visibilitat a projectes rellevants com el Barcelona Ethical Fashion Fest o la Barcelona Design Week.

Aquest any, a més, la tasca del Disseny Hub Barcelona ha estat reconeguda per l’Ajuntament de Barcelona, que d’acord amb el valor substancial que té el món del disseny a la ciutat, ha aprovat la mesura de dotar amb 900.000 euros aquelles empreses i creadors vinculats amb el disseny i la moda.

Un espai de reflexió

El Disseny Hub ha pres partit en temes socials i culturals que demanen reflexió i diàleg, fomentant el pensament crític i el raonament, alhora que els drets socials i la igualtat d’oportunitats. Alhora, les instal·lacions han volgut oferir un espai per a petits i grans, d’acostament a la cultura i a l’aprenentatge, a través, per exemple, dels tallers de lectura del la Biblioteca. La innovació i la creativitat són valors que també s’han emprat per emprendre iniciatives en relació a la cultura, a la literatura, les qüestions de gènere, o l'apoderament de les dones, entre altres.

Per tancar, podem dir que el Disseny Hub Barcelona ha viscut un any 2018 ple d’activitat, evolució i posicionament cap a un centre de creació i disseny base, nucli d’una important xarxa de creadors, professionals, empreses, idees, emprenedoria i projectes. Un creixement que esperem que es mantingui i pel qual seguirem esforçant-nos. Alhora, l’edifici també té reptes que vol afrontar aquest proper 2019, com la millora de la percepció pública. El Disseny Hub Barcelona es troba en una localització privilegiada que dóna visibilitat i renom, pel que ha de resultar una aportació tant a la cultura de la ciutat de Barcelona i al món del disseny com per al dia a dia dels veïns i vianants d’un barri en constant evolució. Per això, ens enfrontem un any més al repte de ser una seu promotora del talent i suport empresarial de les indústries del disseny, alhora que un motor de cultura i innovació de cara a la ciutadania.

Altres notícies

Lara Penin: “Entendre la gent és la part...

12/06/2019

Lara Penin és directora del grau en Disseny...

36 noves peces se sumen a l'exposic...

11/06/2019

Amb motiu de les donacions rebudes durant els últims 10 anys, el Museu del...

Què és el bon disseny?

06/06/2019

Per respondre a aquesta pregunta, als anys setanta el dissenyador industrial Dieter Rams oferia al disseny en particular i a la societat...