Barcelona Cultura

‘Dissenyes o treballes?’ s’instal·la al Museu del Disseny

A partir del 9 de juny, el Museu del Disseny presenta l’exposició ‘Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual (1980-2003)’. Comissariada per la historiadora del disseny Raquel Pelta, aquesta nova exposició permanent ofereix una visió panoràmica de la història del disseny gràfic a Catalunya i a Espanya durant l’època del ‘boom’ d’aquesta disciplina i de la transició cap al disseny per a pantalla.

Amb ‘Dissenyes o treballes?’, el Museu del Disseny dóna continuïtat a ‘El disseny gràfic: d’ofici a professió (1949 - 1980)’, una mostra centrada en el treball dels pioners d’aquest àmbit. La nova exposició es focalitza en l’explicació de les maneres que ha trobat el disseny gràfic per abordar les principals transformacions polítiques i socials al llarg de les dècades dels 80 i dels 90.

L’exposició mostra unes sis-centes peces de la col·lecció de disseny gràfic del museu, elaborades per més de dos-cents professionals del sector. S’hi poden veure una gran varietat de treballs en formats que van des del cartell fins a les primeres pàgines web, passant per llibres, revistes, portades de discs, ‘flyers’, ‘packagings’, interactius i gràfiques audiovisuals.

Hi figuren peces dels dissenyadors més destacats del període a Catalunya i Espanya, com ara América Sanchez, Mariscal, Marisa Gallén o Mario Eskenazi. Aquestes guien l’espectador a través de diverses èpoques. El viatge comença en plena eclosió cultural i modernització de les institucions durant els anys 80. Segueix la consolidació i la internacionalització del disseny gràfic durant els 90 i acaba el 2003, any en el qual se celebra l’Any del Disseny, i l’expansió d’Internet obre un nou cicle creatiu.

El títol de la mostra és una picada d’ullet a una època en la qual l’expressió ‘Dissenyes o treballes?’ era una de les bromes més corrents per als dissenyadors. Es tracta d’una expressió que condensa tant la popularitat com la frivolització del disseny en aquells moments. Es tracta, però, d’un període durant el qual els dissenyadors van participar en el procés de creació i de transformació de la comunicació i la imatge institucionals i empresarials, i van ser partíceps de l’efervescència de la cultura popular i de les organitzacions privades.

El catàleg de l’exposició s’editarà la tardor de 2018 en una versió multilingüe.

Altres notícies

JOYA Barcelona celebra​​ deu anys com a...

17/09/2018

Amb motiu del desè aniversari, el 4, 5, i 6 d'octubre, s'ha traslladat la fira al Disseny HUB Barcelona, ​​el centre multifuncional i...

"El material i Materfad han entès q...

12/09/2018

Què és Materfad i quins són els principals serveis que ofereix?

Materfad, Centre de Materials de Barcelona, és un centre de suport a...

ARQUINSET i Service Design Days s'i...

07/09/2018

Aquesta tardor, arquitectura, disseny d'interiors i disseny de serveis es donen cita al Disseny Hub en dos cicles diferents....

Els materials del futur, a 'Future...

07/09/2018

Es tracta de l'únic material de construcció que no afegeix emissions de carboni a l'atmosfera i ha estat utilitzat pels humans des...