Barcelona Cultura

Jordi Montaña, nou president del FAD: “Hem d'arribar a fer que el FAD sigui totalment transveral, al ‘transFAD”

Jordi Montaña, doctor en Enginyeria Industrial, exrector de la Universitat de VIc Universitat Central de Catalunya i director de la Càtedra d’ESADE de Gestió del Disseny, és el nou president del FAD (Foment de les Arts i del Disseny). Hem parlat amb ell sobre disseny, a casa nostra i fora, i perquè ens expliqui cap on anirà el FAD durant els pròxims anys.

P: Què l'ha portat a presentar la teva candidatura a presidir al FAD? Quina havia estat la teva vinculació amb l'entitat fins ara?

R: Doncs perquè m'ho va demanar la Nani Marquina, que ha sigut presidenta fins ara, a qui conec de fa molts anys. I amb el FAD, fa anys que hi estic vinculat. Jo vaig ser president de l'ADI-FAD, però al FAD el conec des que vaig començar a relacionar-me amb el món del disseny, fa molts anys, quan era estudiant.

P: Quins són els objectius que ha pensat la nova Junta del FAD per als pròxims anys? Ens pots explicar algunes accions concretes?

R: El primer objectiu és continuar el que han anat fent tots els altres presidents del FAD. Aquesta no és una presidència de ruptura sinó de continuïtat. Sóc molt conscient que el FAD té 115 anys d'història i, per tant, nosaltres hem de continuar millorant el que ja s'ha anat fent. En termes concrets, l'objectiu és millorar el renom del FAD, augmentar el nombre de socis, augmentar la seva importància a la societat -no només a Barcelona sinó també a Catalunya, a la Península Ibérica i a Europa-. Volem expandir una mica la imatge i la feina del FAD.

P: Ens pot explicar una mica com serà la nova Junta del FAD?

R: És una junta de continuïtat: els vicepresidents són els presidents de les diferents associacions que formen el FAD; hi ha 3 vocals que repeteixen de la Junta anterior; i jo he proposat la secretaria general, el tresorer i 3 vocals més amb la condició que fossin dones i joves. Perquè crec que és important. No he aconseguit una Junta 100% paritària per una persona, però ho he intentat, perquè crec que és important, no és només per quedar bé. Igual que el fet de buscar persones joves, perquè crec que també és important anar fent un cert relleu.

Finalment, pel que fa als perfils, a part dels vicepresidents que són de les diferents associacions, hi ha dues persones del món de la moda i els altres són de disseny industrial. Aquest tema m'interessa bastant remarcar-lo perquè una de les coses que hereto de la Junta anterior i que de seguida he adoptat és la transversalitat. Perquè, per exemple, en una empresa, l'empresa funciona no només perquè el disseny del producte funciona, sinó perquè totes les persones implicades en el projecte, siguin de l'àmbit que siguin, fan bé la seva feina i el producte final és bo. Aquí passa el mateix. Hem d'arribar a fer que el FAD sigui totalment transveral, al "transFAD" com jo l'anomeno.

P: En quin punt es troba el FAD actualment? Quina vinculació creus que té amb la ciutat? I amb el Disseny Hub?

R: Jo crec que es troba en un bon moment, és un moment equilibrat on s'han fet reformes internes importants que ens donen un bon punt de partida. A la ciutat crec que té la seva presència però, com he dit abans, crec que hem d'augmentar aquesta presència però no només aquí, sinó també a l'exterior. Pel que fa a la vinculació amb l'edifici, la veritat és que tinc poca experiència però a mi m'agradaria que fóssim un element molt important de l'edifici. I no ho dic amb afany de protagonisme, sinó amb la voluntat d'ajudar a fer que el Disseny Hub tingui un renom molt més gran dins el món del disseny. És a dir, volem col·laborar, ajudar i reforçar el que s'hi fa i la imatge que dona.

P: Quin paper creu que hauria de tenir el Disseny Hub dins del món del disseny a Barcelona?

R: El Disseny Hub és una oportunitat de tenir en un sol lloc una sèrie d'institucions importants i això hauria d'ajudar a donar més renom al disseny de la ciutat. Dit això, crec que també hem d'evitar que es converteixi en un gueto, és a dir, hem de sortir fora. Del Disseny Hub ha d'irradiar cap a la resta de Barcelona i. jo insisteixo molt. També fora de Barcelona. Perquè hi ha vida fora de Barcelona i també hi ha disseny fora de Barcelona.

Per tant, cal anar fora però el Disseny Hub pot ser un nucli central amb un pes específic important.

P: I quina vinculació has tingut tu anteriorment amb el Disseny Hub?

R: A part de ser president de l'ADI-FAD, vaig venir per la inauguració de l'edifici convidat pel FAD i després he vingut diverses vegades amb els alumnes de l'assignatura de Design Marketing que dono a ESADE. Vam venir amb els alumnes i va ser una sessió molt interessant i un contacte molt bo. Sempre havia vingut com a espectador i ara vinc "d'inquilí".

P: Com veus el futur del disseny a Barcelona? I a Europa?

R: Jo no em canso de repetir-ho: tot el que tenim al voltant és disseny, tot està dissenyat. El disseny ha de tenir tota la importància en el futur. Hi ha moltes coses que no funcionen i que necessiten millorar, com cadires incòmodes o eines que poden funcionar millor si es redissenyen. El problema és que els dissenyadors s'ho han de creure. Hem d'ensenyar als dissenyadors, professionals que donen dimensió a les coses, que ho poden fer tot. I per això es necessita molta informació. El dia que empoderem tota la gent que viu al voltant del disseny perquè siguin conscients de la importància que tenen dins la societat, haurem guanyat molt. I guanyarem molt en qualitat de vida.

P: Si haguessis de triar un dissenyador de referència, a qui triaries? I un disseny/objecte?

R: Són preguntes com la típica de "quin llibre t'emportaries a una illa deserta". No, no puc triar i no puc contestar. A mi m'agraden els objectes, sóc una persona propera als objectes però, a la vegada, també allunyada. Sé que no m'enduré cap objecte quan em mori, per tant, tinc aquesta relació afectuosa amb els objectes perquè m'agrada estar còmode, per exemple assegut en una cadira ben dissenyada, però no tinc cap objecte que m'agradi més. Hi ha moltíssimes coses que estan ben dissenyades i si les hagués de dir totes, no acabaria mai. No, no sóc capaç de triar-ne només un. Hi ha objectes que en un moment determinat em poden agradar més o menys però trobo que és una decisió molt difícil. I amb el dissenyador passa el mateix. N'hi ha molts de molt bons i no vull que ningú s'enfadi! Sóc incapaç de respondre aquestes preguntes perquè no sabria triar. Un m'agrada per una cosa, un per una altra, alguns abans no m'agradaven i ara si, i al revés. En definitiva, els que fan bé la seva feina són els que m'agraden.

Altres notícies

Oscar Guayabero: “Estem vivint un moment...

10/10/2019

Oscar Guayabero (1968) és para-dissenyador. Ell no dissenya, diu, sinó que activa disseny, i ho fa des del pensament, l...

El Museu del Disseny revisa l’obra i pen...

10/10/2019

L’exposició...

Què fer en família al Disseny Hub aquest...

09/10/2019

En línia amb el compromís del Disseny Hub Barcelona per fer arribar el disseny i la cultura a totes les edats, la tardor arriba al...

Talent i orfebreria, els protagonistes d...

09/10/2019

El principal esdeveniment de joieria artística i objectes d'autor del país, JOIA Barcelona Art Jewellery & Objects...