Barcelona Cultura

L’esclat de les creacions publicitàries entre 1890 i 1950, al Museu del Disseny

Les formes i materials emprats per la indústria de la publicitat des del final del segle XIX fins a mitjans del segle XX són els grans protagonistes de l’exposició que acollirà el Museu del Disseny des del 13 de desembre fins al 31 de març del 2019.  “El boom de la publicidad. Reclamos de hojalata, cartón y azulejo. 1890-1950” recorre els diferents estils i dissenys de la publicitat comercial gràfica, més enllà dels cartells de paper; per acostar a tots els públics dissenys que una vegada van ser cèlebres i que han passat a ser elements de col·leccionisme.

L’exhibició, de més de 250 peces, se centra en productes d’ús quotidià, des d’envasos d’aliments o begudes fins a productes de drogueria i farmàcia o tabac. Amb l’objectiu de ressaltar les qualitats i avantatges d’aquestes mercaderies, els fabricants intentaven posicionar-se i escalar en el mercat, generant-ne una imatge atractiva i remarcant el seu nom en el disseny de la composició.

Durant aquesta època, la publicitat opta per materials de suport com el cartró, el llautó o la rajola de ceràmica, materials que van possibilitar una millor difusió dels productes anunciats. Aquests anuncis es col·locaven als establiments comercials, penjant de façanes o en aparadors i mostradors. També destaquen les grans figures de cartró bidimensionals i tridimensionals que es col·locaven a l’entrada de les botigues, i que van esdevenir molt populars.

Alhora, es posen de manifest altres mètodes de creació i reproducció d’imatges, com és la litografia amb colors o estampació cromolitogràfica, que va significar l’arribada del color al món de la publicitat i va constituir un procés clau per a la divulgació del cartell publicitari en paper, llautó i cartró. Quant a la rajola de ceràmica, l’exhibició ens introdueix la tècnica de l’entubat, una de les més refinades i típica de terres valencianes.

L’exhibició acull obres de professionals, sovint anònims, de la il·lustració, cedits de Colección Mateu Llinàs i Audet de Barcelona, i del Museo de Cerámica de Manises. La majoria dels components de l’exposició van ser produïts a Catalunya, exceptuant la publicitat sobre ceràmica, principalment originària de València.

Altres notícies

La gastronomia del futur es cuina a Desi...

13/02/2019

Del 5 de març al 31 de maig de 2019, arriba al Disseny Hub Barcelona la tercera edició de ...

La Mobile Week Barcelona 2019 comença al...

13/02/2019

Dijous 14 de febrer, a les 19 h, la 3a edició de la Mobile Week Barcelona obre les...

Design Beyond Technology: Com dissenyare...

13/02/2019

Del dijous 21 al divendres 22 de març de 2019, el Disseny Hub Barcelona acollirà la primera edició de...

El Disseny Hub, un dels protagonistes de...

11/02/2019

- L’estany, convertit en una porta per explorar el cosmos. A l’estany del Disseny Hub s’hi projectarà...