Acció comunitària

Aquí us presentem diferents experiències d'acció comunitària en els barris de la ciutat, que considerem bones pràctiques per la participació comunitària de les dones. Aquestes experiències, han estat liderades per les direccions de Serveis a les Persones i el Territori dels diferents districtes, comptant amb la participació dels Consells de Dones dels mateixos, i, en moltes ocasions, dels Punts d'Informació i Atenció a les Dones, o altres serveis i recursos municipals.

 

Bones pràctiques per la participació de les dones:

“Diàleg de dones”. Associació Intercultural (2016)

L’Associació Intercultural Diàleg de Dona, promou i facilita la trobada i intercanvi entre les dones immigrades de diferents cultures i d’aquestes amb les veïns i veïnes autòctones del barri del Raval, per tal que unes i altres coneguin aspectes comuns de la seves cultures i maneres de fer i, al inrevés, que coneguin i respectin la diversitat de tothom. Cal destacar com a punts forts, que afavoreix el desenvolupament de noves competències bàsiques per facilitar la seva adaptació i progressiva socialització, a fi de guanyar autonomia i seguretat personal incentivant la seva participació dins el territori.

Música - "River Went Dry" i "Symmetry and the Pocket of Angels" de Josh Woodward. Descàrrega gratuïta a: http://joshwoodward.com

El Trastero de las Artes “Mucha Mujer” (2016)

“El Trastero de las Artes” és una associació cultural que utilitza l'art com a eina de transformació i impacte social, afavorint la inclusió social de les dones a través de l’art, l’oci i el temps lliure per millorar-ne la seva qualitat de vida. Amb el projecte “Mucha Mujer” es dirigeix a dones en procés d’inclusió social, amb l’objectiu d’enfortir la seva autonomia, la cerca del propi protagonisme així com la integració social i laboral, fent servir l’art com a eina de desenvolupament humà i social.

Música - "Cherry" i "Already There" de Josh Woodward. Descàrrega gratuïta a:http://joshwoodward.com

Sant Martí “Premi Jove de Còmic” (2016)

“Aquest projecte té com a finalitat sensibilitzar i implicar les persones més joves en la lluita contra la violència masclista. A més, vol fomentar unes relacions més equitatives i igualitàries entre homes i dones a través de l’expressió creativa en un mitjà artístic proper i assequible com és el còmic. És per això que s’engega aquest projecte, amb l’objectiu de sensibilitzar a adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència.

Música - "Swimming in Turpentine" i "Frannie" de Josh Woodward. Descàrrega gratuïta a:http://joshwoodward.com

Associació Hèlia “Veïnes per Veïnes” (2016)

L’Associació Hèlia, ha desenvolupat el projecte Veïnes per Veïnes, a fi de generar una xarxa de dones (voluntàries qualificades), que acompanyen dones que viuen o han viscut violència masclista, en accions relacionades amb la seva situació (tràmits, visites de salut o d’atenció social, per exemple), també ofereixen acompanyament a les filles i fills mentre les seves mares realitzen la gestió. Cal esmentar que les voluntàries reben formació especialitzada i compten amb el suport i el seguiment de les professionals que formen part del projecte.

Música - "Can't Take Our Love Away" i "She Lost Her Wings" de Josh Woodward. Descàrrega gratuïta a: http://joshwoodward.com

Escola Dovella “Coeducació al pati” (2016)

Es tracta d’un projecte que neix de la inquietud de la comunitat educativa de l'escola Dovella, per tal de millorar el pati de l'escola. Essent el pati un espai d'aprenentatge i relació clau en el desenvolupament i l'educació dels infants, el present projecte no només vol incidir en la millora i potencialitat d'aquest espai com a espai d'aprenentatge i socialització sinó, també, en l’eradicació d'aquells elements físics i pedagògics transmissors d'estereotips i rols de gènere que perpetuen les situacions de discriminació i les desigualtats presents entre dones, homes i persones que no entren dins la norma, encara avui dia.

Música - "Orbit", "Perfect" i "Release" de Josh Woodward. Descàrrega gratuïta a:http://joshwoodward.com

Associació Àncora “La Corrala” (2016)

Projecte amb l’objectiu de fomentar la participació de les dones del barri de la Marina, a través de la construcció col•lectiva d’un espectacle de narració oral, o conta contes, el qual contribueix a la transformació social del barri mitjançant la narració oral com a eina per afavorir el creixement personal i l’empoderament de les dones, fomentant la integració i sororitat entre elles i millorant la seva qualitat de vida. El projecte ha cercat, des del principi, donar protagonisme a les dones en l’àmbit comunitari, facilitant espais de participació on es visibilitzi la seva aportació social.

Música - "Untitled" i "Darien Gap" de Josh Woodward. Descàrrega gratuïta a: http://joshwoodward.com

Ciutat Vella (2015)

Espais de dones als barris. Taules de dona als barris de Ciutat Vella, espais on posar en comú el treball transversal que es desenvolupa a cada barri en matèria de gènere.

Les Corts (2015)

Quanta Guerra. Dones i Guerra Civil, pretén preservar la memòria històrica de la vida quotidiana de les dones del districte de Les Corts i el seu dia a dia, als enclavaments del districte més vinculats a les dones.

Gràcia (2015)

Programació de dones a la festa major. Iniciativa per promoure la perspectiva de gènere, la visibilització de la creació femenina i la participació de les dones en la programació de la Festa Major de Gràcia.

Horta-Guinardó (2015)

Xarxes de suport laboral. Iniciativa que neix amb l'objectiu de donar recursos a les diferents entitats i associacions del Consell de dones del districte d'Horta-Guinardó, i apropar totes les eines que hi ha a la ciutat de Barcelona per tal de millorar la inserció de les dones en el món laboral.

Sant Andreu (2015)

Rutes per la millora de l'espai urbà. Iniciativa desenvolupada amb la finalitat d'afavorir els diferents espais urbans del districte de Sant Andreu i concretament a Baró de Viver, donant a conèixer la percepció de seguretat des de la perspectiva de gènere, implicant als diversos agents de la comunitat.

Sant Martí (2015)

En forma de dona, creació d'una activitat on, mitjançant la pràctica de l'activitat física, es tracta d'afavorir un espai de relació per les dones i promoure la participació activa de les dones, aportant les seves habilitats i animant-les a participar en els esdeveniments i activitats del barri.

Eixample (2014)

Des del districte, es promou la participació de les dones grans, amb la finalitat de visibilitzar els espais propis i les tasques de responsabilitat en entitats i associacions que han guanyat les dones amb el pas dels anys.

Es tracta de fomentar i consolidar la participació de les dones grans de l'Eixample a través del suport emocional que poden trobar en tallers i activitats de sensibilització i en els recursos de la xarxa municipal.

Vídeo: Participació de dones grans

Sants-Montjuïc (2014)

Des del districte, s'ha desenvolupat un treball conjunt amb els Centres Cívics amb la finalitat d'incloure la perspectiva de gènere en les seves programacions, per tal de visibilitzar la producció cultural amb nom de dona.

Vídeo: Perspectiva de gènere als Centres Cívics del Districte

Les Corts (2014)

A Les Corts s'ha portat a terme el projecte Dones & Co, un projecte en construcció i en femení adreçat a totes les persones que hi vulguin participar. Vol ser un espai d'aprenentatge, reflexions i propostes sobre les dones en el passat, en el present i en el futur. Vol donar visibilitat a les aportacions que fan les dones de les Corts en tots els àmbits, i possibilitar-ne de noves.

Dones & Co és la suma de les propostes que es fan des dels Centres Cívics Les Corts i Can Deu i des del PIAD de Les Corts, així com les pròpies entitats de dones del districte de Les Corts. Vol dibuixar un eix cultural fet en femení i per a tothom. Una línia imaginària que unirà els espais del Centre Cívic de Can Deu i la pl. de la Concòrdia amb la Seu del Districte (plaça Comas, 18) i la pl. Comas, i amb el Centre Cívic Les Corts i el seu auditori.

Aquest projecte s'inscriu en la política d'increment d'oportunitats que s'emmarca en el Pla Municipal per a la Igualtat d'Oportunitats Real i Efectiva entre Dones i Homes, i s'inicia proposant un munt d'activitats recollides en 4 àmbits amb molta trajectòria entre les dones que ja participen a les entitats de Les Corts: Dones i ciència, Dones i esport, Dones i cultura, i Dones i emprenedoria.

Vídeo: Dones & Co

Exposició 'Quanta guerra... Dones i guerra civil'

La guerra civil, com totes les guerres, trastocà la vida quotidiana i les expectatives individuals i col·lectives. Mantenir la vida a la rereguarda va ser obra de dones. Malgrat els bombardejos i els desplaçaments de la població, i malgrat la manca d´aliments que eren cada vegada més difícils de trobar, les dones van fer tot el possible per mantenir una certa aparença de normalitat tot i l´horror de la guerra. La guerra imposà la violència. La guerra, com totes les guerres, és la història d´un fracàs.

Amb motiu del 75è aniversari de la fi de la guerra civil, el grup de dones "Dones & Co." ret homenatge a aquestes dones que, des de l'anonimat, van fer possible el manteniment de la vida quotidiana. Durant alguns mesos, sota la coordinació de la historiadora Isabel Segura, van revisar documents i imatges amb el convenciment de què, en paraules de Mercè de la Torre, "mirar cap endavant és molt important, però mirar enrere és imprescindible". El resultat d'aquest procés és l'exposició "Quanta guerra... Dones i guerra civil".

L'exposició va ser inaugurada per la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, i el regidor del Districte de Les Corts, Antoni Vives, el 3 d'octubre de 2014 i exposada fiins el 28 de novembre a la seu del Districte de Les Corts, Pl. Comas, 18. Posteriorment, estarà a disposició dels Districtes que la sol·licitin.

Vídeo: Exposició 'Quanta guerra... Dones i guerra civil'

Sarrià-Sant Gervasi (2014)

La medalla de la dona del districte de Sarrià - Sant Gervasi, és una iniciativa que sorgeix del Consell de Dones del Districte l'any 1996. En els seus 20 anys d'història s'han lliurat medalles a dones artistes, investigadores, pedagogues, periodistes, treballadores socials, lingüistes, mestres, esportistes, dones lluitadores amb diversitat funcional, entre d'altres dones que han tingut un impacte positiu en la comunitat.

La medalla de la dona de Sarrià-Sant Gervasi constitueix el reconeixement i la visibilització de la tasca que fan les dones al si de la comunitat. L'any 2014 es considerà adient que la Medalla de la Dona del Districte s'atorgués a una dona que destaqués per la seva implicació en la realització de treballs socials complementaris a l'àmbit escolar.

És per això que es concedí a la Mercè Caselles Rutllant, per la seva entrega que, com a mestra i directora durant 45 anys de l'Escola Mare de Déu del Roser Les Planes, ha passat al servei de l'ensenyament, dels nens i nenes i de les persones, amb un estret lligam amb la parròquia i el barri.

Vídeo: Medalla de la Dona

Gràcia (2014)

El vídeo, i la guia didàctica que l'acompanya, són resultat del projecte "L'escola del demà: una proposta coeducativa a bressol", a partir de l'experiència duta a terme a l'EBM La Fontana. Aquest projecte s'emmarca dins la Mesura de Govern de Coeducació del Districte de Gràcia. Tant el vídeo com la guia són una eina per acompanyar a professorat, famílies i d'altres agents educatius en la reflexió, el debat i la transformació dels espais educatius, per a que esdevinguin vertaderament coeducatius.

Gràcia (2014)

El Projecte Minerva té com a finalitat la creació i manteniment d'un catàleg virtual de creadores de Gràcia que permeti incentivar, visibilitzar i potenciar la seva tasca en el context artístic, social i comercial de la ciutat, alhora que fomentar una reflexió sobre la creació cultural des d'una perspectiva de gènere.

Pot formar part del catàleg virtual, qualsevol dona dedicada a la creació cultural i vinculada, d'alguna manera, al districte de Gràcia, independentment del format o la disciplina en la qual treballi.

També en poden formar part col·lectius vinculats al districte, formats exclusivament per dones o amb una presència femenina majoritària sempre que estiguin fortament compromesos amb la igualtat de gènere.

Vídeo: Projecte Minerva de dones creadores

Horta-Guinardó (2014)

Troba't es va iniciar com a projecte per a dones del districte - tant autòctones com estrangeres-, que haguessin passat per un moment de canvi important en la seva vida (procés migratori, separació, problemes de salut, emancipació dels fills/es, pèrdua del lloc de feina,…), organitzat pel Programa Nous Veïns i Veïnes del districte d'Horta-Guinardó.

Al programa es treballen les habilitats socials, la gestió de les emocions, la comunicació, els recursos interns i externs, la percepció, la relació amb els altres i amb l'entorn, entre d'altres. També reben o realitzen visites de diferents recursos del territori, o bé les membres visiten diferents espais del districte o la ciutat d'acord amb els propis interessos i necessitats.

El projecte Re-troba't, iniciat amb posterioritat, dóna continuïtat a l'espai de trobada per a dones en el qual es facilita la interrelació, el coneixement i el reconeixement mutu, el coneixement de l'entorn i les possibilitats de vincular-s'hi.

Vídeo: Troba't /Re-troba't

Nou Barris (2014)

El projecte Dones i moviments Urbans a Nou Barris té com a objectiu recuperar el paper de les dones en els moviments urbans de la ciutat a partir de les seves protagonistes, que amb la seva experiència individual i col·lectiva han construït la ciutat, i han posat al descobert els conflictes de gènere, tenint especial cura en fer visibles les seves aportacions en les diferents esferes de treball (treball domèstic, treball remunerat, espai polític).

Aquest projecte representa un recorregut per la història dels barris del districte des de la mirada de les dones, amb l'objectiu de recollir i reivindicar la presència de les dones a la vida del districte, i culmina amb la publicació d'un llibre, coordinat per la historiadora Isabel Segura.

Vídeo: Dones i moviments urbans a Nou Barris

Sant Andreu (2014)

Teatralitzant els mites de l'amor romàntic es tracta d'una bona pràctica comunitària adreçada a nois i noies joves, en la que es pretén abordar les creences i actituds sexistes sobre l'amor romàntic entre la població més jove del districte, per tal de prevenir i sensibilitzar sobre la violència masclista, utilitzant el teatre de l'oprimit com a eina per a la intervenció.

Vídeo: Teatralitzant els mites de l'amor