Mercè Antimasclista: Només sí és sí!

Feminisme. Nova campanya per sensibilitzar contra la violència sexual, les intimidacions i l’assetjament en espais d’oci nocturn.

Celebrar la Mercè 2018 sense violència masclista és una prioritat. Per això, durant les festes hi haurà dos estands dedicats a sensibilitzar i informar sobre violència masclista en espais públics d’oci nocturn i atendre possibles casos d’assetjament i agressió. L’horari d’atenció és de les 21.00 a les 3.00 hores. Un dels estands estarà situat, per tercer any consecutiu, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, i obrirà de divendres a diumenge. L’altre estand serà a la platja del Bogatell, al districte de Sant Martí, i funcionarà el dissabte i el diumenge. A més, sis parelles de professionals itinerants (quatre a Maria Cristina i dues al Bogatell) recorreran aquestes dues àrees, on durant les festes s’acostuma a concentrar molt públic jove, i oferiran informació i assessorament.

La posada en funcionament dels dos estands s’emmarca en la campanya contra la violència masclista, amb el lema “Només sí és sí”, que complementa l’eslògan anterior, “No és no”, i subratlla el valor de la voluntat de la persona de reclamar que el consentiment sigui expressat d’una manera explícita i clara.

A més de la tasca divulgativa i d’assistència dels dos estands, sis equips de professionals recorreran aquestes dues àrees d’oci per informar i atendre els casos que s’hi puguin produir. Aquests equips treballen d’una manera coordinada amb els cossos policials i, per primer cop, també col·laborarà amb el personal de seguretat i control de les dues zones.

Durant les Festes de la Mercè es repartiran 5.000 fullets, 4.000 xapes i 2.000 adhesius amb el lema de la campanya com a part dels esforços per fomentar un temps d’oci lliure, respectuós i igualitari.

Prioritat municipal

Les polítiques contra les violències masclistes són una prioritat municipal; l’estratègia per erradicar-les s’estructura en tres eixos bàsics: campanyes de sensibilització ciutadana, accions per afavorir la detecció i l’acompanyament de les persones que han patit situacions de violència i l’ampliació del concepte de violència masclista, incloent-hi qualsevol comentari ofensiu o degradant, insults, persecucions, tocaments no consentits, intents de violació o violacions consumades.

Balanç del 2017

L’any passat, durant les Festes de la Mercè prop d’un miler de persones es van apropar als estands, per informar-se, ser assessorades i denunciar casos de violència masclista. El 58,5% d’aquestes persones eren dones, i el 68,4% tenien entre 16 i 25 anys.