Premiats dos projectes per actuar contra el tràfic i les violències sexuals

Premi. El projecte “Articulació feminista pels drets de les dones contra el tràfic” ha guanyat la 12a edició del premi 25 de Novembre, que també ha atorgat una menció especial a “FM/AM: Teatre de les oprimides per a la prevenció de les violències sexuals”.

El premi 25 de Novembre forma part de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. Els guardons ofereixen recursos econòmics i suport institucional per realitzar els projectes guanyadors, que han de desenvolupar accions de visualització, conscienciació i rebuig ciutadà i col·lectiu de les violències masclistes.

 

La proposta guanyadora de Genera (Associació en Defensa dels Drets de les Dones) s’articula a la voltant d’una campanya de sensibilització (amb web i elements gràfics de difusió), que començarà amb una peça d’art audiovisual el 23 de setembre, Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones. Fins a aquesta data, es generaran diversos processos col·lectius que permetin difondre discursos no estereotipats ni estigmatitzants al voltant del tràfic d’éssers humans.

Per a això, es crearà un grup impulsor format per dones de diferents àmbits, que coordinarà l’elaboració d’un decàleg guia. El document servirà per abordar des del punt de vista teòric i pràctic el tràfic destinat a la prostitució forçada, que es visibilitzarà com una forma més de violència masclista.

L’art com a eina de transformació

L’entitat Averlasailas – Teatro de lo Posible, distingida amb una menció, també utilitza una disciplina artística, en aquest cas el teatre, com a eina de sensibilització i prevenció. El projecte gira al voltant de l’obra FM/AM: Freqüències modulades vs. agressions masclistes, que utilitza les tècniques innovadores, participatives i cooperatives de l’anomenat teatre de les oprimides.

Aquesta fórmula permet que cada representació sigui un acte de construcció col·lectiva, ja que trenca amb el rol passiu dels espectadors i els implica en el desenvolupament creatiu de l’obra.

A més de l’obra de teatre també hi haurà tallers, un vídeo documental del projecte i un web.