Esteu aquí

Torna

Ada Colau inaugura l'Any Panikkar 2018 posant en valor el seu llegat

Publicat el dt., 06/02/2018 - 12:37

L'Ajuntament dedica tot un any al filòsof intercultural i interreligiós català amb més projecció internacional

El Saló de Cent de Barcelona va acollir un acte ple de gom a gom

L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb la Generalitat, a través del Programa BCN Interculturalitat i el seu equipament intercultural L’Espai Avinyó, va organitzar ahir la inauguració de l’Any Panikkar al Saló de Cent del Consistori. L’acte va ser el punt de partida de la commemoració del centenari del naixement de Raimon Panikkar, un dels pensadors catalans més universals de l’època contemporània. Aquesta commemoració és una oportunitat per difondre el seu pensament i posar en valor el seu llegat entorn al diàleg de tradicions culturals i religioses molt diverses.

La conducció de l’acte va estar a càrrec de l’Antoni Bassas, periodista proper al filòsof, recordant les seves converses a Tavertet, lloc on va viure els últims 25 anys de la seva vida.

L’Ada Colau, alcadessa de Barcelona, va reivindicar el diàleg com un punt clau de la seva filosofia interreligiosa: “reivindicar el diàleg, una paraula sovint menystinguda, fins i tot ridiculitzada, però que avui és més necessari que mai reivindicar-la (…) diàleg no és només parlar, és aprendre a posar-se en el lloc de l’altre, a parlar incorporant la sensibilitat i la mirada de l’altre. Tot diàleg és sempre un aprenentatge, i aquí és on la proposta de Panikkar té avui plena actualitat. Diàleg és empatia, valentia, humilitat i intel•ligència“.

L’acte va comptar amb la presència de diferents persones molt properes al filòsof: Jordi Pigem, filòsof, escriptor i doctor en la tesi “El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofía de la interdependència”. Milena Carrara, presidenta de la Fundació Raimon Panikkar, Agustí Panikkar, familiar directe, Victoria Cirlot, catedràtica de filosofia i experta en Panikkar, i Swami Satyananda Saraswati.

També, Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar, va explicar i presentar les diferents activitats i la importància d’aquest a fi d’avaluar i veure el sentit que té el pensament de Panikkar avui en dia.

La Sra. Maria Dolors Portús, secretària general de Cultura de la Generalitat, va intervenir per incidir en la importància del llegat del Raimon Panikkar pel món i Catalunya.

L’Any Panikkar està organitzat conjuntament entre la Generalitat de Catalunya, i diverses institucions i entitats culturals catalanes. L’Espai Avinyó, i altres equipaments de l’Ajuntament de Barcelona han programat activitat durant tot l’any:

Activitats Ajuntament: http://ow.ly/7Mt730iefKb

El compositor Jordi Savall, amic personal de Panikkar, va fer un recital en la seva memòria per tancar la trobada.

 

Més informació Any Panikkar: http://ow.ly/bSyn30iegoi

Comparteix aquest contingut