Els allotjaments APROP es presenten a la ciutat en una exposició temporal

L'Ajuntament de Barcelona ha inaugurat una exposició temporal sobre els Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP), el nou model d’allotjaments de construcció ràpida, sostenible i de qualitat dissenyat per combatre l’exclusió residencial. A més, cada dijous, gaudeix de cinema a la fresca.

Vols saber què són i com seran els allotjaments APROP que es construiran a Barcelona? Doncs del 9 de juny fins al 29 de juliol es pot visitar una exposició temporal amb dos prototips instal·lats entre els carrers Badajoz i Àvila, al costat del Disseny Hub Barcelona.

Són dos prototips d’allotjaments, un amb un dormitori i l’altre de dos. S’hi expliquen els detalls, les característiques i motivacions del projecte.

HORARIS DE VISITA

» Dimecres i dijous de 16.00 a 20.00 hores
»  Divendres, dissabtes i diumenges de 10.00 i les 20.00 hores

VISITES GUIADES

»  Tots els dies excepte dimecres i dijous, que només es farà en horari de tarda
Cal inscriure-s’hi prèviament a: exposicioaprop@bcn.cat

Què són els allotjaments APROP?

Els allotjaments APROP, reforcen les polítiques d’habitatge de la ciutat amb un nou model de pisos d’estada temporal de construcció ràpida, sostenible i de qualitat per ampliar el parc públic d’habitatge i evitar l’expulsió dels veïns i les veïnes dels barris.

El fet que aquests allotjaments siguin transportables permet mobilitzar una sèrie de solars que actualment estan buits, a l’espera de construir-s’hi els equipaments per als quals estan reservats.

Les primeres tres promocions s’ubicaran als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí. Concretament, a Sant Martí s’ubicarà al carrer Bolívia 33-41, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou. S’hi han previst 40 allotjaments (35 dobles i 5 simples), espai en planta baixa destinat a activitats comunitàries, bugaderia compartida i coberta verda i hort urbà a l’interior de la parcel·la.

El projecte disposa d’un pressupost de 5,3 milions d’euros i preveu construir 92 allotjaments (21 d’individuals i 71 de dobles) per a unes 250 persones.

Cal recordar que les construccions d’APROP en cap cas substituiran d’altres promocions o projectes dissenyats en el marc del Pla pel Dret a l’Habitatge de Barcelona.

Cinema a la fresca entorn la temàtica de l’habitatge

L’exposició, gratuïta i d’aforament limitat, també comptarà amb un seguit d’activitats relacionades amb l’habitatge que es duran a terme a l’aire lliure, com per exemple, un cicle de cinema a la fresca amb pel·lícules i documentals que giren entorn la temàtica de l’habitatge.

El primer dijous comença el dijous 21 de juny amb l’última pel·lícula del director anglès Ken Loach, I, Daniel Blake. El film, guanyador del Bafta a la millor pel·lícula britànica i de la Palma d’Or de Canes, se centra en Daniel Blake, un fuster amb problemes cardíacs que, amb gairebé 60 anys, ha de recórrer per primera vegada a la vida a prestacions socials.

La projecció següent, el 28 de juny, serà l’aclamat documental de José Luis Guerin En construcción, sobre la transformació del barri del Raval, i el primer dijous de juliol, el dia 5, serà el torn d’una altra pel·lícula premiada als Goya, amb la qual Natalia de Molina va guanyar el guardó a la millor actriu: Techo y comida.

Fernando Tejero i Malena Alterio protagonitzaran la sessió del dia 12 de juliol, amb el retrat de la bombolla immobiliària que ofereix Cinco metros cuadrados; i la teòrica de l’urbanisme i activista Jane Jacobs agafarà les regnes del penúltim títol, amb el documental Citizen Jane: Battle for the City, que narra la seva batalla contra l’oficial que va redissenyar l’àrea metropolitana de Nova York, Robert Moses.

Tancarà el cicle El Umbral, llargmetratge documental produït per la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV que tracta el sensellarisme i que es podrà veure així per primera vegada a Barcelona. A l’estrena hi participarà part de l’equip del documental, prèviament a l’inici de la projecció.

CINEMA A LA FRESCA
Cada dijous a les 22.00 h

21 de juny: I, Daniel Blake (2016)

28 de juny: En construcción (2001)

5 de juliol: Techo y comida (2015)

12 de juliol: Cinco metros cuadrados (2011)

19 de juliol: Citizen Jane: Battle for the City (2016)

26 de juliol: El Umbral (2018)

Xerrades a la fresca

•  Dimecres, 18 de juliol (19.00 hores)

Presentació dels primers tres edificis de l’APROP
Els estudis d’arquitectura straddle3Lacol BH Arquitectura presentaran els tres primers edificis del programa APROP que es construiran al Gòtic, la Bordeta i el Parc i la Llacuna del Poblenou.

Dijous, 19 de juliol (19.00 hores)

Innovació en habitatge a Barcelona: projectes en marxa
Reflexió sobre els projectes d’innovació pel que fa a l’habitatge i els nous models d’intervenció en una ciutat compacta com és Barcelona. Participaran en la xerrada Lucía Martín, portaveu d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats; Francesc Magrinyà, conseller de l’Eixample; Santi Ibarra, conseller de Ciutat Vella, i Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i professora de la Universitat Politècnica de Catalunya.
* Després de la xerrada, a les 22 hores es projectarà el documental previst. 

Dijous 26 de juliol (19.00 hores)
Gentrificació: la pèrdua de veïnat a Barcelona
La darrera xerrada versarà sobre la gentrificació, analitzarà la situació actual i debatrà com treballar de forma conjunta per fer front a l’expulsió de veïns i veïnes dels barris. Hi participaran Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de Drets Socials; David Bravo, arquitecte i assessor de l’Ajuntament de Barcelona; Anna Vergés, directora de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, i Irene Escorihuela, directora de l’Observatori Desc.
* Passades les 21 hores es projectarà el documental previst. 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets SocialsContactaAvís legal Accessibilitat