Envolta’t de roses aquest Sant Jordi

04/21/2017 - 09:00

Amb més de 2.000 espècies i varietats de rosers, el Parc de Cervantes és tota una declaració d’amor a la flor més popular de Sant Jordi. Visitar-lo pot resultar una activitat d'allò més engrescadora per a aquest diumenge si voleu fugir de les gentades del centre de la ciutat i gaudir d’un Sant Jordi en plena connexió amb la natura.

Passejar per la Rambla, triar una rosa, treure el cap entre la multitud per tafanejar els títols dels llibres a les paradetes…  Cada Sant Jordi, milers de barcelonins repeteixen la mateixa litúrgia festiva. Si enguany us ve de gust provar un plan alternatiu i 100% adient per aquest dia, us proposem enfilar cap al Parc de Cervantes (avinguda Diagonal, 708-716). En aquest espai verd de nom literari us podreu envoltar de milers de roses en el moment més màgic de l’any: quan comencen a florir.

La reserva de rosers de la ciutat

Creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, el Parc de Cervantes se situa a l’interior del triangle que formen l’avinguda Diagonal, la ronda de Dalt i el carrer de Manuel Ballbé, a una punta del districte de les Corts. Avui, el parc es perfila com la gran reserva de rosers de la ciutat: hi trobareu de més de 2.000 espècies i varietats diferents.

Així, al roserar del parc, hi són presents totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Es poden contemplar col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos… A més, l’àrea anomenada jardí dels perfums convida a despertar el sentit de l’olfacte amb una col·lecció dels rosers amb aromes més poderoses.

Un viatge per la història

Passejar pel Roserar constitueix alhora un viatge per la història de les roses, una descoberta geogràfica i un itinerari de coneixement botànic. A la part més baixa del roserar, tocant la Diagonal, s’hi mostren les roses antigues, les creades abans del 1880, mentre que la meitat superior acull les modernes, agrupades en parterres i classificades per creadors i països d’origen.

El parc desplega també l’anomenada “col·lecció botànica”, que aglutina rosers silvestres i els seus híbrids primitius. Els visitants poden recórrer aquesta part serpentejant entre les plantacions, per un camí secundari, per damunt la gespa i convenientment senyalitzat.

S’inicia, segons el sentit, pels rosers d’Amèrica del Nord, d’Europa, el nord d’Àfrica, de l’orient de la Mediterrània i tot el continent asiàtic, passant per les terres de l’antiga Mesopotàmia.

No només roses

A banda de roses, al Parc de Cervantes s’hi pot gaudir de moltes altres espècies vegetals. Per exemple, hi trobareu plantes aromàtiques, com ara la farigola o el romaní. Pel que fa al llistat d’arbres que hi viuen, és llarguíssim i d’allò més variat: oms de Sibèria, tipuanes, til·lers, olivers, acàcies de Constantinoble, diferents espècies de pins o grans alzines i arbres fruiters, com ara cirerers del Japó, caquis, pereres, pomeres o ginjolers…

A punt per la gran cita

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, l’Ajuntament de Barcelona organitza cada any el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del roserar del Parc de Cervantes i que enguany se celebrarà del 12 al 14 de maig.

L’esdeveniment central de la convocatòria és un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses però, paral·lelament, es desenvolupa també un programa d’activitats adreçades a tots els públics i que incorpora, entre altres, demostracions d’art floral, de gastronomia o concerts.

El certamen permet conèixer les novetats del sector a la vegada que reuneix els més prestigiosos experts en roses del panorama internacional coincidint amb la primera floració de roses. Si voleu fer un cop d’ull als rosers guardonats en edicions anteriors del concurs, al parc hi trobareu un espai que els agrupa.