La Casa del Dimoni, un patrimoni recuperat

17/04/2018 - 11:18 h

La intervenció realitzada a l'edifici ha comportat la recuperació de les pintures originals de la façana, que són quatre plafons dedicats a la figura del dimoni, de qui hi ha també altres representacions esculpides en forma de màscara i de cap.

El divendres 6 d’abril va finalitzar la intervenció per recuperar les pintures originals de la façana de la Casa del Dimoni, un edifici entre mitgeres situat al carrer Josep Torres número 20, al districte de Gràcia.

La intervenció realitzada a l’edifici, també conegut com “la Casa del Diable”,  reformat i ampliat l’any 1892, ha comportat la recuperació de les pintures originals de la façana, que són quatre plafons dedicats a la figura del dimoni, de qui hi ha també altres representacions esculpides en forma de màscara i de cap. S’aprecia una original i atípica temàtica de la narració de la vida dels propietaris en les façanes dels seus edificis. Segons explica el Taller d’Història de Gràcia, existeix la llegenda que el sobrenom de Casa del Dimoni es deu al pacte que el senyor Atzerías, després d’haver-se arruïnat, va fer amb el diable, a qui li vendria la seva ànima a canvi de recuperar la fortuna.

Els treballs de restauració de les pintures han anat a càrrec de l’equip format per Cristina Macho i Elena Moral, en el seu dia responsables de la restauració de la façana de la Casa Cerdà. Les obres han estat assessorades i supervisades en tot moment pels arquitectes de la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, Departament de Patrimoni Arquitectònic. 

La Casa del Dimoni, el propietari original de la qual fou d’Agustí Atzerías, la va projectar l’arquitecte Joan Baptista Pons i Trabal (1855-1928), arquitecte municipal de Barcelona, Badalona i La Garriga, autor entre d’altres de les Cases Pia Batlló (1892), Boera (1893), i Pons i Trabal (1908) a Barcelona.

L’edifici és dins de la zona gitana de Gràcia, doncs al número 12 del mateix carrer una placa col·locada per la Unió Gitana de Gràcia ens recorda Gato Pérez, mentre que una altra a la façana del número 8 del carrer de la Fraternitat ens fa saber que l’any 1925 hi va néixer Antonio González, “el Pescadilla”.