Parlem del futur del Turó de la Font de la Guatlla

17/05/2018 - 16:25 h

Durant els propers mesos es desenvoluparà el debat ciutadà sobre la modificació del planejament urbanístic vigent a l’entorn del Turó de la Font de la Guatlla. El procés participatiu promogut per l'Àrea d'Ecologia Urbana i el Districte de Sants-Montjuïc dona continuïtat al treball i les sessions participatives realitzades des del 2016 amb el teixit veïnal i associatiu del barri per estudiar la viabilitat d'una proposta urbanística que permeti la desafectació d'aquest racó de Montjuïc.

El procés de participació que s’impulsa té com a principals objectius informar sobre la modificació del Pla General Metropolità (PGM) en aquest àmbit (especialment relació amb els temes vinculats a l’estructura de la vialitat, l’habitatge, els equipaments, l’espai públic, l’ordenació i la gestió de les modificacions), recollir les consideracions i propostes ciutadanes i obrir el debat sobre la situació urbanística del barri a noves veus i visions.

Entre els mesos de maig i juliol es realitzaran sessions amb un grup de treball que representa la pluralitat i diversitat del barri sobre els aspectes tècnics del projecte, tenint molt en compte les demandes i preguntes que el veïnat ha fet arribar a l’Ajuntament.

Es preveu que durant el mes de juny tingui lloc una sessió oberta de participació per analitzar els diferents elements treballats en el grup integrat per les principals entitats i col·lectius del barri. El Consell de Barri de la Font de la Guatlla també serà un dels espais de participació en els quals s’abordi la proposta de modificació del PGM.

La Comissió de Seguiment del procés que s’ha constituït aquest dimecres, 16 de maig, tal com preveu el Reglament de Participació Ciutadana, és l’òrgan que vetlla pels instruments i la metodologia del procés participatiu. En la seva reunió constitutiva han participat representants de l’Associació d’Afectats pel PERI de la Font de la Guatlla (Salvem el Turó), l’AVV Font de la Guatlla, la FAVB, la Comissió de Seguiment del Consell de Barri i de la Taula d’entitats del Turó de Font de la Guatlla (l’Associació d’Horts de Font de la Guatlla, l’Associació de criança compartida el Tatanet i l’Esplai Turons).

L’afectació urbanística dels habitatges del Turó de la Font de la Guatlla es remunta al Pla General Metropolità del 1976 i posterior Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) de 2004. Es va qualificar tot aquest espai com a zona verda i vial. Fa uns deu anys es van produir les primeres expropiacions i la desaparició d’unes quantes cases del conjunt. A les que queden, situades en l’àmbit comprès entre els carrers de la Dàlia, de la Guatlla i de Chopin, no es poden fer obres de millora, només de manteniment bàsic. El govern municipal ha anunciat aquest any un acord per mantenir el veïnat del Turó de la Font de la Guatlla, que ara es concretarà amb la participació de tot el barri.