Recordes el drac del Pont del Dragó?

13/02/2018 - 15:47 h

El popular monstre de paper maché va decorar durant molts anys el túnel que uneix Sant Andreu amb el Passeig de Valldaura, a 9 Barris.

El material amb el que estava fet el drac el feia força fràgil i es va acabar fent malbé. Després de diverses reparacions, les successives vandalitzacions van acabar fent impossible la seva restauració. La història d’aquest pont, però es remunta molts anys abans i, de fet tenia un aspecte molt diferent i un nom popular força sinistre. Se’l coneixia com el pont de la mort i la seva construcció va anar de la mà de l’arribada del ferrocarril, cap al 1862. Tenia l’objectiu de passar per sobre del desnivell d’un torrent que creuava la zona.

La primera construcció va ser força precària. Entre les vies hi havia forats que van provocar més d’una mort, sobretot de persones que creuaven el pont per anar cap a la serra o que buscaven alguna de les fonts properes. El pont no estava pensat pels vianants i van ser unes quantes les persones que es van precipitar pels espais que quedaven entre les vies. Per això el veïnat el va batejar com el pont de la mort.

Amb el pas dels anys el torrent es va canalitzar i, amb la construcció de la Meridiana a mitjans dels anys ’60, tota aquesta àrea va adoptar el desenvolupament urbanístic que li coneixem ara. El ferrocarril va ser soterrat i el pont es va reconvertir perquè hi passessin per sobre els carrils d’entrada i sortida de la ciutat per la Meridiana. Va ser llavors quan va rebre el nom de Pont del Dragó i, posteriorment, va passar a acollir la desapareguda figura del drac entre els seus pilars.