Set lectures per redescobrir Barcelona

04/21/2017 - 12:00

Aquest Sant Jordi us proposem una tria de llibres per descobrir Barcelona des de noves perspectives. A la selecció hi trobareu des d’una obra que desvela els secrets de les places de la ciutat fins a una guia que proposa explorar-ne els racons més verds. Submergiu-vos en les pàgines de la Barcelona més insospitada!

Un any més, durant el dia de Sant Jordi, l’Ajuntament de Barcelona instal·larà una parada de llibres a la plaça de Sant Jaume i obrirà les portes de la llibreria de la Sala Ciutat (carrer de la Ciutat, 2). A tots dos punts, s’hi podran adquirir les darreres novetats editades pel consistori, així com títols d’altres anys.

Des d’Ecologia Urbana, hem elaborat una selecció de set títols que us ajudaran a redescobrir la ciutat.

Entre altres, a la tria que us presentem a continuació, hi trobareu un llibre (‘Barcelona supermodelo’) que explica la renovació urbana de Ciutat Vella des del 1979; una obra (‘Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro’) que ens proposa passejar per una ciutat que ja no hi és; i una guia (‘Passejades per la Barcelona verda’) farcida de petits oasis verds al bell mig de Barcelona.

1. ‘Barcelona desapareguda de Giacomo Alessandro’

Autors: Jorge Álvarez i Víctor Oliva

Recull de fotografies que ens mostren com era la vida abans a Barcelona. Incorpora una col·lecció d’imatges reunides per Giacomo Alessandro, un arquitecte italià enamorat dels racons que el temps ha esborrat de Barcelona.

2. ‘Barcelona supermodelo’

Autors: Alessandro Scarnato i Marina Laboreo (traducció)

Guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona, aquest llibre explica la renovació urbana i les transformacions viscudes a Ciutat Vella des del 1979,  quan es van celebrar les primeres eleccions democràtiques, fins al 2011.

3. ‘Passejades per la Barcelona verda’

Autors: Xavier Muniesa (text), Jordi Play (fotografia)

Aquesta guia visual us desvelarà alguns espais verds secrets de Barcelona, però també us convidarà a fer les vostres pròpies descobertes. Vint rutes per gaudir de la Barcelona més verda.

4. ‘Barcelona mar viva’

Autores: Ada Castells (text), Mireia Mateo (il·lustració)

A partir de quinze retrats de pescadors i del seu entorn, i d’una crònica d’un dia i una nit de pesca, aquest deliciós llibre il·lustrat explica la lluita per la supervivència del sector de la pesca a Barcelona. Els pescadors han participat en el projecte de sensibilització ecològica ‘Marviva’: una prova pilot de recollida selectiva d’escombraries marines.

5. ‘Desembolicant el Carmel i Can Baró’

Autor: Alejandro Santos

El Carmel i Can Baró són barris laberíntics, amb mil sortides. Aquesta obra us proposa descobrir-los a partir de les il·lustracions d’Alejandro Santos.

6. ‘El Rec Comtal. 1.000 anys d’història’

Autor: Enric H. March. Coedició amb Viena Edicions

Recull de més de 150 fotografies (algunes de les quals, inèdites i de gran valor) que il·lustren el passat de la infraestructura hidràulica més important que han tingut Barcelona i els antics pobles del Pla.

7. ‘Barcelona, espais de trobada. 20 passejades per descobrir la ciutat de plaça en plaça’

Autors: Xavier Muniesa (text), Jordi Play (fotografia)

En aquest volum trobareu vint rutes que creuen places i placetes, i que us descobriran mil i una Barcelones diferents: la bosquetana i la marinera, l’esportista i la festiva, la literària i l’artística, la d’avui i la d’ahir…