Millores al Park Güell i els entorns

08/03/2017 - 15:55

Amb l'objectiu de mantenir i protegir el patrimoni del Park Güell, a partir d'aquest estiu s'inicien un conjunt d'actuacions per millorar elements de la zona monumental, però també àrees de l'entorn. En total, s'hi invertiran 5,7 milions d'euros, que provenen dels ingressos de les entrades per accedir-hi.

La regulació per accedir al Park Güell es va posar en marxa a l’octubre del 2013 amb l’objectiu de millorar la gestió d’afluència de visitants i destinar els guanys a la rehabilitació i millora dels barris de l’entorn. Aquesta acció ha suposat que el Park Güell hagi passat dels prop de 9 milions de visitants estimats l’any 2012 als 2,9 milions de l’any 2016.

“Volem que els beneficis retornin a la ciutat en forma de millores del patrimoni i de la convivència”, ha assegurat el segon tinent d’alcaldia, Jaume Collboni. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, també ha remarcat que els veïns i les veïnes comencen a rebre aquest benefici del parc.

El paquet d’actuacions es faran dins de la zona monumental del parc, però també als barris dels entorns. Algunes de les obres ja han començat durant aquest estiu, mentre que d’altres s’iniciaran a principis d’any. En concret, dins de l’àrea monumental, es desenvoluparan aquests projectes:

Reparació de la impermeabilització i de la recollida d’aigües de la plaça de la Natura del Park Güell. Les obres van començar al juliol i duraran set mesos.

Millora de la zona de la Font de Sant Salvador i els entorns, a la zona forestal del parc. D’una banda, es restaurarà el conjunt format per la font, la ceràmica, el canal, els paviments i revestiments, i es respectaran el tipus de material i acabats actuals; i de l’altra, s’actuarà sobre la superfície del paviment de sauló de la zona d’accés al parc pel Forat del Vent. També es restauraran les escales de connexió entre el Forat del Vent i el barri del Coll per fer-les més còmodes per als usuaris.

Camí de la Pressió, àrees de jocs infantils i itinerari de la diversitat. Els treballs començaran al gener del 2018 i duraran uns nou mesos. El camí de la Pressió es farà més accessible, més ample i amb un nou paviment. A les àrees de jocs infantils es posarà un paviment més resistent, s’augmentarà la capacitat d’ús i es dotarà la zona d’una xarxa de recollida d’aigües pluvials. I a l’itinerari de la diversitat es posarà nou paviment.

Font de la Sarva. S’obrirà i es remodelarà.

Sala Hipòstila. S’acabarà el procés de restauració de les cúpules interiors per recuperar-ne el disseny original.

Banc de la zona monumental. Es restaurarà la part exterior i s’actuarà sobre les peces de trencadís.

Viaducte de Baix. Es reforçarà l’estructura de les baranes i es recuperarà el seu aspecte original.

Actuació als entorns

Pel que fa als entorns de la zona monumental, ja s’han començat a rehabilitar les escales de l’avinguda de Pompeu Fabra. També a la baixada de la Glòria ja s’està treballant per soterrar diversos serveis. La previsió de les obres en tots dos casos és de tres mesos.

A partir del desembre i durant quatre mesos i mig, es millorarà l’accessibilitat a l’entrada del Park Güell i es recuperarà aquesta part com a mirador i espai d’esbarjo. Altres actuacions per millorar els entorns del Park Güell preveuen la millora de la xarxa de sanejament i l’arranjament del perímetre del camp de futbol del Carmel.