Memorial de l'Aigua 2018-2019

L’Ajuntament de Barcelona aposta per impulsar la gestió pública directa i integral del cicle de l’aigua, inclòs el subministrament domiciliari. Això vol dir obrir una línia de treball que prioritzi una gestió d’aigua sense ànim de lucre. Una nova governança de l’aigua que incorpori criteris d’equitat, no discriminació, universalitat, participació, transparència, rendició de comptes i sostenibilitat tècnica, econòmica, social i ambiental.

La recuperació de la memòria històrica de l’aigua de la ciutat és un element clau dins d’aquest nou enfocament. Requereix posar en valor el patrimoni de l’aigua, l’evolució de l’abastament, el sanejament i tot el cicle de l’aigua al llarg dels segles a Barcelona, i reescriure el paper de la gestió municipal, com a responsable i garant del servei i el patrimoni històric acumulat en relació a la seva prestació.

D’aquesta voluntat neix la idea d’elaborar un Programa Memorial al voltant de l’aigua, un any en què l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb diverses entitats i equipaments, posa en marxa una programació d’activitats entorn de l’aigua com a bé públic, universal i escàs que hem de valorar, mantenir i conservar entre tots i totes.

En aquest sentit, El Memorial de l’Aigua obre un espai d’experiències i reflexió compartides en un context de canvi climàtic, una realitat palpable ja en el nostre dia a dia que ens situa davant del repte de sumar esforços per esdevenir més resilients i autosuficients.

El 22 de març, Dia Mundial de l'Aigua, és també el dia triat com a tret de sortida per al  Memorial. Descobrir el patrimoni històric de l’aigua de la nostra ciutat, reflexionar sobre la importància de l’aigua com a bé comú i difondre les experiències de municipalització de l’aigua són alguns dels eixos de les activitats que, fins al març del 2019, aniran omplint la graella de programació.

Unes activitats que també volen descobrir als ciutadans i ciutadanes la geografia de l’aigua de Barcelona, amb indrets de referència com el Rec comtal, el Museu d’Història de Barcelona, la Casa de l’Aigua la Trinitat Vella, la Casa de l’Aigua la Trinitat Nova, la Fàbrica del Sol o el Centre de la Platja.

Visites al túnel subterrani de les Cases de l'Aigua

El dia 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, descobrirem el conjunt complet d’una de les joies del patrimoni de l’aigua de la ciutat: La Casa de l’Aigua.

 

AiguArt

El Dia Mundial de l’Aigua escalfa motors amb una programació d’activitats que s’inicien el 10 de març. No us les perdeu!

Descobreix el clavegueram

Endinseu-vos en el subsòl de Barcelona per visitar les instal·lacions més emblemàtiques de la gestió del cicle de l'aigua: les clavegueres i els dipòsits d'aigua pluvials.

 

Com funciona la Font Màgica?

Coneixerem el funcionament intern de les fonts de l'avinguda Maria Cristina en una barreja màgica de música, llum i color.

 

Camins d'aigua

Camins, itineraris i passeigs que recorren Barcelona i que tenen l'aigua, les fonts i els espais naturals com a protagonistes. 

 

Tallers i seminaris

El Memorial de l'Aigua també és el moment per realitzar tallers sobre l'ús de l'aigua i aprofundir sobre la història d'aquest líquid a la ciutat.