Gràcia desplega la seva Economia Social i Solidària

05/09/2017

De setembre a desembre s'han organitzat diferents activitats dedicades a l'Economia Social i Solidària.

El Bosc Turull, La Caníbal, Les Trementinaires, Titània Tascó Llevadores, el col·lectiu Volta… Al llarg dels darrers anys els barris de Gràcia han teixit una xarxa fortament arrelada d’iniciatives d’economia social i solidària (ESS). Fruit del projecte de participació ciutadana Decidim Gràcia 2017, els graciencs i les gracienques han escollit dur a terme dos projectes vinculats a l’economia social i solidària, que enguany es fan realitat sota el títol “Desplega Gràcia, territori social i solidari”. D’una banda, les entitats i iniciatives que promouen l’ESS a Gràcia han organitzat diferents rutes i xerrades. I, de l’altra, s’han posat en marxa formacions i punts d’acompanyament sobre ESS adreçats a públics ben diversos, des de famílies a professionals, comerços o veïns i veïnes interessats.

Els models d’habitatge cooperatiu, l’audiovisual com a eina transformadora o l’economia social i solidària com a alternativa centren la temàtica de les tres rutes que faran un recorregut per cinc iniciatives i entitats de Gràcia que treballen amb criteris d’ESS. El seu format inclou una xerrada prèvia per aprofundir en el tema de manera dinàmica i participativa des d’espais tan emblemàtics com el Bosc Turull o el Centre Cívic El Coll.

Les voluntàries i activistes del projecte Pam a Pam, també anomenades xinxetes, han organitzat aquestes rutes, on també explicaran el seu projecte, com contribueix a la transformació social i quin és el seu impacte social al territori. De fet, al setembre s’engegarà un grup d’activistes a Gràcia, les xinxetes taronges, que anirà identificant iniciatives al districte, tot coneixent-les, entrevistant-les i pujant-les al web, a través d’un procés d’activisme i formació. Per crear aquest grup, s’han organitzat dues formacions específiques durant els mesos de setembre i octubre. Per inscriure’s tant a les rutes com a les formacions cal reservar plaça amb antelació. Es poden consultar totes les dates al web.

Paral•lelament a les rutes, des del Districte s’ha organitzat un cicle de 13 formacions específiques sobre aspectes de l’ESS adreçades a famílies, comerços i professionals. Es faran cada dimarts a la tarda entre els mesos de setembre i desembre, i estaran vinculades a uns punts d’acompanyament. Aquests punts seran oberts cada dimarts al matí per atendre les necessitats de col•lectius concrets i ajudar els veïns i les veïnes a resoldre els dubtes relacionats amb l’àmbit de l’ESS, escoltant i donant veu a tothom.

A més, s’ha instal·lat un punt d’informació general sobre el projecte al bar del Centre de Cultura Popular La Violeta. Estarà disponible cada últim dijous de mes, de setembre a desembre, de 18 a 20 h.

Totes aquestes iniciatives volen formar i educar en economia social i solidària, visibilitzar-la i donar-la a conèixer connectant les entitats d’ESS, fomentant la intercooperació i l’intercanvi de recursos entre les entitats.

Tota la informació sobre les activitats d’aquesta iniciativa es pot consultar al web.

Altres notícies destacades

13/07/2018 - 14:23h

El sector tèxtil a BCN: entreteixint amb l'ESS

L'objectiu és definir les línies d’intervenció per consolidar el sector tèxtil vinculat amb l’ESS.

04/07/2018 - 14:19h

Vine a conèixer empreses socials de Nou Barris

Com va sorgir la idea i la van tirar endavant? T'ho responem els propers 6 i 13 de juliol.

28/06/2018 - 16:29h

CapbussadESS 2018, un estiu per formar-vos en ESS

Apunteu-vos a la formació d’estiu de Barcelona Activa per endinsar-se en l’ESS.