Nova llei per garantir una contractació pública amb criteris socials

16/02/2018

Amb el nou marc es promou la participació d’entitats de l’ESS en els contractes amb l’Administració pública.

Gràcies a la nova llei estatal de contractes del sector públic 9/2017, que entrarà en vigor a partir del 8 de març, es posa en marxa un nou marc legislatiu en què la contractació pública deixa de banda el criteri de l’oferta econòmicament més avantatjosa i fa prevaler criteris socials de forma transversal i obligatòria en la contractació.

L’aplicació de la nova llei estatal representarà un canvi important en la gestió i la tramitació dels contractes de les administracions públiques. A partir d’ara, es reclamarà a les empreses licitadores el compliment de requisits concrets sobre igualtat de gènere, condicions laborals justes, consum de comerç just o eficiència energètica.

Oportunitats per a l’ESS

De fet, amb el nou marc es configura un sistema que propicia un model econòmic més eficient i responsable, implicat amb el territori i la innovació, però sobretot, amb empreses que posen les persones en el centre, es regeixen per criteris democràtics, reinverteixen beneficis, aposten per la creació i el manteniment de l’ocupació estable i de qualitat i brinden oportunitats a col·lectius en risc d’exclusió.

La llei també pretén garantir la màxima transparència en la tramitació de contractes i una participació igualitària dels diferents operadors econòmics.

Actualment la contractació pública representa el 20% del PIB estatal, i amb la nova llei es preveu incrementar la participació de les empreses i entitats de l’Economia Social i Solidària.

A Barcelona

A principis del 2017 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el decret que fixava els nous criteris socials i laborals per garantir una contractació pública sostenible a Barcelona. Des d’aleshores, la contractació pública sostenible s’aplica a tots els tipus de contractes i inclou mesures socials, ambientals i d’innovació.

Altres notícies destacades

16/03/2018 - 11:14h

Inaugurem el nou Espai de Consum Responsable

Oferirà activitats, recursos i propostes des d’una perspectiva de consum amb responsabilitat i consciencia.

14/03/2018 - 18:08h

Financem Conjuntament els projectes de l’Economia Social i Solidària

Els 24 projectes seleccionats tenen fins el pròxim 9 d'abril per assolir els seus objectius finançament.

09/03/2018 - 08:10h

Totes les activitats per celebrar el dia del consum responsable i conscient

Tallers, activitats, documentals i la presentació del nou Espai Consum Responsable.