L’oferta educativa de la ciutat s’ajusta a les demandes de les famílies

Un cop acabat el procés de preinscripció escolar per al curs 2017-2018, les xifres posen de manifest l’equilibri entre l'oferta de centres i la demanda de les famílies. La posada en funcionament de nous centres educatius a la ciutat permetrà minimitzar la creació de grups addicionals i l’ampliació de la sol·licitud ha contribuït a millorar el procés de preinscripció.

Per al curs que comença al setembre es preveu la posada en funcionament de sis noves escoles i d’un institut a Barcelona, amb l’objectiu de posar solució a l’increment de la demanda de matrícula al territori respecte el curs passat i també garantir l’equitat, la qualitat i la proximitat de l’educació. Així, s’han pogut reduir els grups addicionals i de moment se n’obriran només dos (un a l’Escola Antoni Brusi, a la Vila Olímpica del Poblenou, i l’altre a l’Escola Jaume I, a Sants).

Les dades mostren que les diferències entre les escoles més i menys sol·licitades s’han reduït considerablement. Segons la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, això evidencia que les famílies veuen, cada cop més, una equivalència entre centres. “Volem garantir el dret a l’educació i a la millor educació. És clau que tothom se senti a gust a l’escola, i per això fa temps que treballem perquè tots els centres ofereixin garanties i qualitat, i s’adaptin a l’entorn i a les circumstàncies“, ha declarat. A P3 el 97,9% de les famílies han obtingut plaça en algun dels centres demanats a la sol·licitud, mentre que a primer d’ESO la xifra és del 95%.

Pel que fa a la preinscripció, enguany s’ha posat en marxa l’ampliació de la sol·licitud, per a totes les famílies que no van aconseguir plaça en un dels centres demanats. S’ha reduït fins el 0,6% el nombre d’assignacions d’ofici a P3 i el 2,1% a l’ESO. Amb això, ha calgut la meitat d’atenció oferta a les famílies —tant per reclamacions com per consultes— que el curs passat.

També s’observa un reequilibri de la demanda entre l’escola pública (49,7%) i la concertada (50,3%).

Inversions i obres d’estiu

La millora dels equipaments és una de les prioritats de l’Ajuntament de Barcelona. Per això, el Consorci d’Educació de Barcelona —format per l’Ajuntament i la Generalitat— preveu una inversió de més de 13 milions d’euros durant l’any 2017. La majoria de les obres tindran lloc durant les vacances escolars, per minimitzar la incidència en l’activitat del centre. Es faran, en total, actuacions a 90 escoles i 25 instituts, 81 de les quals s’executaran durant el període d’estiu, que afectaran façanes, patis, aules, cuines, vestidors i cobertes, entre altres instal·lacions.

Compartiu aquest contingut