Espais de ciència, possibilitats i límits: Segon cicle d’educació infantil i cicle inicial d’educació primària

L’objectiu d’aquest curs és facilitar als centres educatius un seguit de recursos i orientacions per a promoure experiències positives d’aprenentatge i acostament a la ciència a través de la implementació de l’organització en espais a l’aula. Quines característiques han de tenir les propostes?, quins materials?, quins processos d’aprenentatge ens interessa que passin?, quin hauria de ser el nostre paper com adults? Abordarem aquests i altres dubtes de manera distesa a partir de l’anàlisi d’experiències existents i dels propis neguits.
Sobre aquestes temàtiques durem a terme les següents sessions:

Sessió 1 (25/10/17), Espais de ciència, sí, però com!
Sessió 2 (11/11/17), El Lab 0_6, un espai de ciència per infants que investiguen.
Sessió 3 (29/11/17), El paper de l’adult en un espai de ciència.
Sessió 4 (17/1/18), De l’espai  de ciència a la indagació a l’aula.
Sessió 5 (21/2/18), Intercanvi d’experiències i seguiment de les propostes que es desenvolupin a les aules.

La coordinació del curs és a càrrec de Montserrat Pedreira (directora de Grau en Educació Infantil, Fundació Universitària del Bages) i Carme Alemany, mestra impulsora del projecte “Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència” a l’escola El Roure gros de Santa Eulàlia de Riuprimer i col·laboradora de la FUB.

Calendari:  les sessions tindran lloc el dimecres 25  d’octubre, el dissabte 11 de novembre i els dimecres 29 de novembre de 2017 , 17 de gener  i 21 de febrer de 2018.
Horari: de 17,30 a 19,30h.
Llocs: Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça d’Espanya, 5), Lab 0_6 d'Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC) (Av. Bases de Manresa, 1) i al CESIRE-CDEC (Av de les Drassanes, 10)
 
Es clourà el curs amb un Encontre: Fira d’experimentació del 25 i 27 d’abril de 2018 a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Són trobades d’intercanvi en les que hi podrà participar l’alumnat de les i els docents del curs. Consistiran en:

  • Les propostes de ciència elaborades per les i els mestres on podran experimentar els infants de totes les escoles.
  • activitats científiques de CosmoCaixa per a infants de 3 a 7 anys.
  • Les propostes del Lab sobre rodes (UManresa).

A cada grup escolar se li assignarà una de les dues dates. Caldrà reservar els dies 25 o 27 d’abril de 2018 com a dia de sortida amb l’alumnat.

Compartiu aquest contingut