Esteu aquí

El nou Arnau treballarà amb les entitats dels tres barris fronterers

dijous, març 1, 2018 - 10:08

“Boca a Boca” és la proposta guanyadora per a la rehabilitació del Teatre Arnau. La proposta prioritza la preservació del darrer teatre de barraca de la ciutat i obre l’equipament per tal que generi sinèrgies amb l’espai públic i fusionarà les arts escèniques, la recuperació de la memòria de l’edifici i el Paral·lel.

L’edifici mantindrà una disposició que inclou una planta soterrani, una altra de semisoterrani, planta baixa i dues plantes pis, que donaran cabuda al programa funcional que va sorgir del procés participatiu que s’ha dut a terme durant aquest mandat. El projecte compta amb un grup impulsor format per representants de les diferents entitats i col·lectius del teixit cultural i veïnal de la ciutat i, en especial, dels barris de Poble Sec, Raval i Sant Antoni.

Fruit d’aquest procés, es va decidir que l’Arnau esdevingui un equipament municipal innovador que fusioni les arts escèniques, la recuperació de la memòria de l’edifici i el Paral·lel i el treball amb la comunitat dels barris colindants. La voluntat és que sigui un projecte cultural singular: de referència per a tota la ciutat, combinat amb una forta vinculació al territori i a la recuperació de les memòries d’aquest entorn.

La proposta preserva i potencia tres aspectes essencials de l’edifici: la nau, la forma de ferradura de la sala i l’estructura de fusta. L’actuació comportarà, essencialment, deixar l’esquelet de l’antic Teatre despullat, sanejar la fusta, afegir connectors metàl·lics, reforços de fusta i formigonar aquells espais entre fusta necessaris per garantir l’estabilitat de l’estructura.

Així, es reconstruirà la façana original, recuperant la composició i les portes que s’han anat alterant, però utilitzant la mateixa tècnica mixta fusta-formigó de l’interior de l’edifici. Cal tenir en compte que el Teatre Arnau es troba en la transició entre el barri del Raval i el Paral·lel i que aquesta façana és la seva presentació com a teatre.

Aquest 2018 també començarà l’“Arnau itinerant”, un projecte que ha de permetre desenvolupar les activitats i les iniciatives que oferirà el Teatre Arnau en diferents espais de la ciutat, fins que el teatre estigui rehabilitat.