Esteu aquí

Sant Antoni tindrà un pla d'usos que regularà les activitats d'oci, els serveis i la venda de records

dilluns, febrer 27, 2017 - 10:06

Durant un any quedarà suspès l’atorgament de noves llicències d’activitat de concurrència pública i de botigues de records a l’entorn del Mercat de Sant Antoni per poder redactar-ne un pla d’usos. L’objectiu d’aquest pla és regular la implantació d’activitats i establiments nous tenint en compte la preservació de l’interès públic, la protecció de l’entorn urbà i la convivència amb el veïnat.

L’objectiu de la futura regulació és garantir l’equilibri d’usos, preservar el descans dels veïns i evitar que, ara que el mercat està en la recta final de la remodelació, proliferin de forma descontrolada activitats relacionades amb els serveis, l’oci, els articles de regal o els records.

Durant un any se suspendrà l’atorgament de llicències a la zona on es troba el mercat per evitar que hi hagi un increment important de sol·licituds mentre es redacta la normativa nova. En concret, se suspendran a la zona compresa entre els carrers de Sepúlveda, Casanova, Marquès de Campo Sagrado, Calàbria, la ronda de Sant Antoni, la ronda de Sant Pau i l’avinguda del Paral·lel. En paraules de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobiliat, Janet Sanz, es tracta d’una suspensió “temporal i molt concreta per poder analitzar, estudiar i determinar una mixtura d’usos que cal preservar”.

En aquesta zona no s’atorgaran llicències noves ni s’admetran comunicats relacionats amb:

  • Exhibicions o espectacles realitzats en recintes coberts.
  • Activitats musicals, de restauració, audiovisuals o de joc i atraccions (excepte ludoteques).
  • Bodegues, comerços alimentaris amb degustació, orxateries, gelateries i establiments de menjars preparats.
  • Establiments de venda de records i productes adreçats als turistes.

La suspensió de llicències no afecta les activitats de l’interior del Mercat de Sant Antoni, ja que tenen una continuïtat amb les que ja existien abans de la remodelació i estan sotmeses a un règim específic. “Volem que no hi hagi determinats tipus d’usos que acabin monipolitzant els espais d’aquella zona”, ha dit la regidora del districte de l’Eixample, Montserrat Ballarín. En aquest sentit, ha explicat que el pla d’usos es contempla a la Carta Municipal i que serà el mecanisme “per decidir l’equilibri d’usos que volem en aquesta zona”.

Una imatge nova

Les obres de remodelació del Mercat de Sant Antoni acabaran, segons les previsions, a finals d’aquest any. Aquesta renovació posarà en relleu tot l’espai de venda del mercat i crearà un espai museístic nou, amb restes romanes. A més, els veïns recuperaran els patis interiors del mercat com a places públiques i s’hi crearan zones d’estada noves.

Durant els darrers anys, al voltant de l’equipament han crescut els establiments comercials, turístics i de restauració. La consideració de l’entorn del Mercat de Sant Antoni com a punt d’interès cultural, arqueològic i d’oci fa que s’hagi de plantejar el desenvolupament de les activitats de concurrència pública i de venda de records.

A més, la concentració d’aquestes activitats té un impacte en l’ús de l’espai públic i en el dia a dia dels veïns. En aquest sentit, l’ordenament nou permetrà garantir l’equilibri d’usos i preservar el descans del veïnat. “El pla d’usos és l’element per garantir l’equilibri i sobretot per preservar un dels barris més emblemàtics de la ciutat tenint en compte la transformació que el propi mercat comportarà”, ha assenyalat Janet Sanz.