Esteu aquí

Un espai d'infàmia convertit en espai per a la ciutadania

dilluns, gener 22, 2018 - 10:44

A partir d'ara tots els ciutadans poden gaudir del pati interior del carrer d’Entença, on hi ha un nou espai d’estada, i poden visitar lliurement les instal·lacions divendres i dissabtes. La Model preveu una programació estable d’activitats socials i culturals, que han començat amb la II Jornada de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista dilluns 22 de gener, i que seguiran el dia 24 amb l’inici de les activitats de La Model Espai Memorial.

L’alcalessa Ada Colau va destacar que “avui és la ciutadania, que ha lluitat anys i anys, qui protagonitza el moment més important de recuperació de la Model”. “Aquesta ciutat sempre estarà en deute amb vosaltres, que heu aconseguit que aquest espai d’infàmia s’hagi convertit en un espai per a la ciutadania”, ha dit. Ada Colau ha tingut un record per a Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i també ha lloat “totes les persones que van lluitar pels drets i llibertats. Estem aquí per fer justícia i per dir que no oblidem. Seguirem lluitant per la veritat, la justícia i la reparació”.

Durant el matí es van celebrar activitats infantils i animació musical al carrer d’Entença per celebrar l’obertura de portes, i a les 11.30 hores es va fer un acte institucional dins al pati d’accés del mateix carrer presidit per l’alcaldessa, acompanyada dels tinents d’alcaldia Gerardo Pisarello i Janet Sanz, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample, Sylvianne Dahan, i Xavier Riu, en representació de la plataforma Fem Nostre l’Espai de la Model.

En finalitzar els parlaments, milers de persones van traspassar les portes de la presó per visitar els patis i les galeries, mentre que al carrer el grup de swing Saphie Wells & The Swing Cats feia ballar desenes de parelles d’escoles de swing. La cua d’espera va ser llarga i a les quatre de la tarda es van tancar les incorporacions. Cal remarcar, però, que ningú es quedarà sense visitar la presó. A partir d’ara, els divendres i dissabtes es podran visitar les instal·lacions lliurement sense cap mena d’inscripció prèvia.Es podrà passejar per espais com el pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu.

A la primavera hi haurà visites tematitzades
Tot i que no cal reservar places, les visites es fan cada 15 minuts i en grups d’un màxim de 30 persones. Els horaris són de 15 a 18 h els divendres, i de 10 a 18 h els dissabtes. De cara a la primavera, a aquestes visites lliures conviuran amb visites guiades i visites les tematitzades, que permetran aprofundir en coneixements o continguts relacionats amb l’antic centre penitenciari o els diferents col·lectius que va acollir al llarg de la seva història.

‘La Model per dins’: una exposició que mostra als murs del recinte com era la presó
Coincidint amb l’obertura de la Model, la ciutadania pot veure l’exposició fotogràfica ‘La Model per dins’, que exposa al mur perimetral exterior de l’antiga presó una sèrie de fotografies de gran format dels espais interiors.

Obra del fotògraf Josep Maria de Llobet, les imatges són testimonis de com era l’interior de la presó en el moment en què va ser definitivament tancada, el passat mes de juny del 2017. Segons Llobet, plasmen perfectament el caràcter “transparent” d’una presó: un espai tothora vigilat i on no existeix la intimitat. Alhora, “són una invitació a reflexionar al voltant de la societat d’avui en dia, en què ens exposem al públic de manera voluntària a través de les xarxes socials i renunciem a la nostra intimitat”.

Comença la programació estable d’activitats socials, culturals i memorials
Un cop feta la inauguració, la Model preveu una programació estable d’activitats socials i culturals. El dia 24 amb l’inici de les activitats de La Model Espai Memorial. A la vegada, ja s’han programat la celebració del Seminari Internacional de treball Memòria, trauma i salut mental al fil de les generacions, el proper 1 de febrer; taules rodones dins la programació del festival de Barcelona Novel·la Negra, que tindran lloc el 4 de febrer, o les Jornades Internacionals d’Acció Comunitària, el 2 de març.