EBM Aurora, referent d’un nou model educatiu

La nova Escola Bressol Municipal Aurora obre les seves portes el curs escolar 2018-2019, amb un model educatiu pioner, referent d’un nou model educatiu per als més petits, que inclou la flexibilitat horària i la posada en marxa d’un espai familiar socioeducatiu per atendre les famílies vulnerables.

Amb aquest nou centre, la xarxa d’escoles bressol de Barcelona ja té 101 equipaments públics i esdevé una de les més extenses d’Europa.

El barri del Raval (districte de Ciutat Vella) estrena la nova Escola Bressol Municipal Aurora, un equipament amb dos plans pilot clau pel que fa a l’actualització del model educatiu per a infants de 0 a 3 anys i que a partir del 9 de gener comença l’activitat educativa.

Les mesures innovadores que s’han implantat a l’EBM Aurora sorgeixen del replantejament de l’educació per a la petita infància que es va abordar durant el programa “Impulsem educació i petita infància”, un projecte de revisió de les escoles bressol municipals i els espais familiars que es va iniciar l’any 2017 per reformular els serveis de cura i educació de la petita infància.

Flexibilitat horària

El nou centre incorpora noves opcions horàries. Ofereix quatre grups d’infants, de 4 mesos a 3 anys, amb horari complet (de 8 h a 17.00 h) més dos grups d’horari reduït per a infants d’1 a 3 anys, un grup de matí (de 9 h a 13 h) i un grup de tarda (de 15 h a 19.00 h) que permeten millorar la conciliació familiar.

La capacitat de l’escola bressol és de 88 infants:

  • Lactants: 1 grup de 8 infants
  • Infants d’1 a 2 anys: 1 grup de 12 infants
  • Infants de 2 a 3 anys: 2 grups de 19 infants (38 infants)
  • Infants d’1 a 3 anys: 2 grups d’horari reduït de 15 infants (30 infants)

Espai familiar socioeducatiu

A més, l’EBM Aurora inicia un projecte pioner per atendre famílies amb infants en risc d’exclusió, mitjançant la creació d’un espai familiar socioeducatiu on rebran el suport i l’atenció de professionals dels àmbits educatiu i social. Els objectius d’aquest servei són enfortir les xarxes socials de les famílies, prevenir-ne l’aïllament i impulsar la cura i els vincles amb els infants de manera corresponsable entre els adults.

La mesura s’emmarca dins la xarxa de serveis d’atenció educativa i comunitària de Ciutat Vella, que reservarà fins a un 33% de les places de cada grup per a famílies vulnerables derivades pels serveis socials.

Per accedir al servei d’atenció de l’espai socioeducatiu, les famílies poden adreçar-se directament al centre o poden acudir per derivació de centres d’atenció primària (CAP), els serveis socials o altres recursos com el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de Ciutat Vella.

Criteris d’accés a l’EBM Aurora

Les places de l’EBM Aurora s’ofereixen a les famílies en llista d’espera de les escoles bressol de Ciutat Vella EBM Cadí, EBM Mont Tàber i EBM Canigó, segons l’ordre de puntuació establert a la preinscripció. En cas que no s’ocupin totes les places, s’oferiran a les famílies en llista d’espera de l’EBM Nic, a Sants-Monjuïc, i l’EBM Tres Tombs, a l’Eixample.