Bombers i bombes a vapor, exposició temporal a l'Espai Bombers

Dj, 19/04/2018 - 17:33

Exposicions. "Els bombers i les bombes a vapor. 1826-1920" és la nova exposició temporal de l’Espai Bombers, la qual ens mostra l’arribada de l’energia a vapor a la ciutat i com aquesta suposa una revolució tecnològica en la feina del Cos de Bombers de Barcelona.

Es pot visitar a partir del 26 d’abril i fins al 31 d’octubre a l’Espai Bombers. Aquesta exposició tractarà la importància de l’energia a vapor i la revolució industrial que comporta. Tot això aplicat a la feina dels bombers i a la seva pròpia revolució: les bombes a vapor en l’extinció d’incendis.

 

L’exposició Els bombers i les bombes a vapor. 1826-1920, ens mostra el canvi que suposa l’arribada de l’energia de vapor a la ciutat de Barcelona a les industries, el transport i sobretot a la feina dels bombers. Aquesta revolució permet la creació de les bombes a vapor, noves màquines per fer front als incendis de la ciutat d’una manera més eficaç, revolucionant el funcionament dels propi cos de bombers. A l’exposició podem conèixer les antigues bombes manuals i les bombes a vapor de finals del s. XIX, veient de manera paral·lela l’evolució i els canvis en la ciutat.

Aquesta exposició estarà oberta al públic des del 26 d’abril fins al 31 d’octubre. Està inclosa dintre la visita general del centre.

Formaran part de l’exposició diferents bombes manuals i a vapor, originals del segle XIX, totes elles de la col·lecció del Cos de Bombers de Barcelona. Han estat restaurades pels membres de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona. Entre elles destaca una de les peces més grans de la col·lecció, la bomba a vapor Ludvigsberg que s’ubicarà a l’espai expositiu central.

A més, s’organitzaran diverses activitats al voltant d’aquesta exposició, com ponències mensuals a càrrec de professionals del sector de la ciència i la tècnica:

  • 17/05/18 Barcelona, segle XIX: Ròmul Brotons, escriptor i historiador.
  • 14/06/18 Barcelona, Indústria tèxtil i a vapor en el segle XIX: Conxa Bayó, enginyera tèxtil, AMCTAIC – Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya.
  • 12/07/18 Bombes a mà i a vapor en l’extinció d’incendis: Pere González, PDPHBB – Plataforma de Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona.
  • 10/10/18 El vapor en les infraestructures de Transport de Barcelona: Sr. Joan Carles Salmerón, escriptor, historiador i director del CET – Centre d’Estudis del Transport.
  • 25/10/18 Influència del vapor en els subministraments energètics de Barcelona: Sr. Joan Carles Alayo, enginyer industrial, Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la UPC.