Cap de setmana: Festa grossa i cultura popular per Santa Eulàlia i rues de carnaval

Dc, 07/02/2018 - 16:37

Temps lliure. Els barcelonins celebren la Festa Major d’Hivern amb trobades de gegants i mulasses, cercaviles, danses i una diada castellera mentre la disbauxa carnavalesca s’estén per la ciutat.

La ciutat viurà aquest cap de setmana una festa grossa amb les celebracions de Santa Eulàlia, la Festa Major d'Hivern. De divendres a dilluns la festa popular omplirà els carrers de gegants i gegantes, diables, dansaires, dracs, àligues i mulasses. Diumenge al matí, a la plaça de Sant Jaume se celebrarà una diada castellera amb la presència dels Castellers de Sarrià, que després de catorze anys d'absència tornen a reunir-se amb les colles castelleres de Barcelona. La disbauxa del carnaval i un espectacle de titelles als jardins de Muñoz Ramonet són altres actes destacats d'aquest cap de setmana.

Connecteu-vos al web del Cap de Setmana!

Com cada any, els alumnes de tercer, quart i cinquè de primària són els encarregats d’encetar les Festes de Santa Eulàlia amb el Pregó dels Infants, una iniciativa que pretén que els nens i les nenes coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona. De divendres a dilluns, la ciutat s’omple d’activitats per a tothom.

Quatre dies amb moltes activitats

Divendres al vespre, el centre de la ciutat tornarà a viure amb intensitat els Protocols de l’Àliga, que començaran a les 20.00 hores a la plaça de Sant Jaume. Una hora més tard, a Santa Maria del Mar se celebrarà el Ball de l’Àliga. Dissabte al matí hi haurà sardanes, trobades de gegantons i titelles, i a la tarda, l’actuació de l’Esbart Català Dansaire, la VII Trobada de Tabalers, un correfoc i dansa a la catedral, entre altres actes. Diumenge la festa començarà amb la matinada de grallers i continuarà amb la cercavila i la Diada Castellera (a les 11.00 hores a la plaça de Sant Jaume) amb les colles de Barcelona. Dilluns la festa seguirà durant tot el dia. A la tarda hi haurà una trobada de mulasses i la passejada i el ball de les Laies.

Dissabte i diumenge, amb motiu del centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany —regidora municipal que l’any 1983 va tenir un paper clau en la recuperació de les Festes de Santa Eulàlia—, l’Ajuntament celebra una jornada de portes obertes. Paral·lelament, fins a l’11 de febrer es pot visitar al Palau de la Virreina l’exposició de mulasses de Catalunya, que coincideix amb el 450è aniversari de la Mulassa de Barcelona. Podeu consultar el programa de Santa Eulàlia aquí.

La disbauxa del carnaval

Rues multitudinàries, balls de carnaval, concursos de truites, àpats col·lectius, concursos de disfresses, tallers de màscares i maquillatge, activitats infantils… El Dijous Gras el Rei Carnestoltes marca l’inici d’una festa de l’any en què la transgressió és la norma i la diversió és obligatòria.

Dissabte a la tarda se celebra el Carnavalassu, que omplirà de música, disbauxa i alegria els principals carrers del Gòtic i el nucli antic. La festa començarà a les 16.30 hores amb la rua infantil, el Petit Carnavalassu, que acabarà a la plaça de la Mercè, on hi haurà un espectacle d’animació infantil i un concert amb Punk Party Band. Dissabte hi haurà més de trenta rues de carnaval als barris. Podeu consultar-les aquí.

Espectacle de titelles als jardins de Muñoz Ramonet

Els jardins de Muñoz Ramonet s’han convertit en un espai verd de Sant Gervasi obert a la cultura i a tota la ciutadania. Durant tot aquest any, la Fundació Muñoz Ramonet hi organitzarà espectacles a l’aire lliure perquè es pugui gaudir de la cultura en plena natura.

Aquest diumenge, a les 12.00 hores, s’hi pot veure l’espectacle de titelles Pipa, el titella meravella, de Néstor Navarro. Es tracta d’una comèdia esbojarrada de titelles que té en Pipa com a protagonista, un titella de Barcelona, encara que, com que ha viatjat per tot el món, és una mica de tot arreu.