La Nit dels Museus, a Montjuïc

Dl, 14/05/2018 - 14:29

#BCNésMuseu. La nit de dissabte, 19 de maig, la dotzena de museus que hi ha a la muntanya obren gratis de 19 h a 1 h.

Aquest dissabte, més de 80 museus i espais culturals de la ciutat i la resta de l'àrea metropolitana obren gratuïtament les portes des de les 19 h fins a la 1 h de la matinada en la 14a edició de la Nit dels Museus. La iniciativa de celebrar així el Dia Internacional dels Museus va sorgir a França i, adoptada oficialment pel Consell d'Europa, arriba enguany, Any Europeu del Patrimoni, a més de 4.000 museus en 40 països arreu d'Europa. A Barcelona, la Nit torna a posar el focus en diverses propostes que han elaborat expressament per a l'ocasió les fàbriques de creació i 11 museus de la ciutat.

Al voltant de la muntanya de Montjuïc s’apleguen una dotzena de museus i equipaments culturals que podeu visitar gratuïtament aquest dissabte. Aquestes són les exposicions i activitats, algunes d’elles especials, que hi trobareu (amb la numeració amb què apareixen al mapa oficial de la Nit dels Museus):

7. CAIXAFORUM
Exposicions «Disney. L’art d’explicar històries» i «Sota el braç: entre el palmell de la mà i l’aixella», amb visites guiades cada 30 min. A les 19, 20.45 i 22.30 h: Bafta Shorts, projecció de curtmetratges nominats al Premi Bafta 2017 (durada: 98 min). A les 21, 22 i 23 h, concert amb Ganzá (durada: 45 min).

9. CASTELL DE MONTJUÏC
De 19.30 a 0.30 h, cada 30 minuts, visites guiades a indrets tancats al públic habitualment com la torre de guaita i els calabossos. Exposicions «La revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia» i «Memòria perduda. 1936-1975».

I tota la nit, Pròxima inauguració, performance col·lectiva amb diverses accions, publicacions i instal·lacions d’arts visuals. Una proposta de La Escocesa dins el programa Creació & Museus. A més, hi haurà un espai gastronòmic amb foodtrucks i música.

15. COL·LECCIÓ DE CARROSSES FÚNEBRES
A les 20, 21, 22 i 23 h, visites guiades a la col·lecció (durada: 1 h). I, durant tota la nit, taller de xapes Pinta la teva carrossa preferida.

19. ESPAI BOMBERS
Visita lliure a l’espai permanent i a l’exposició temporal «Les bombes de vapor a l’extinció d’incendis. Bombers de Barcelona (1826-1920)».

25. FUNDACIÓ JOAN MIRÓ
Exposició permanent «Joan Miró. Col·lecció» i exposicions temporals «Beehave», «Itō Shinsui. Tradició i modernitat» i «Bárbara Sánchez Barroso: L’Odissea». De 19 a 23.30 h, taller Vivim la ciutat!; de 19.30 a 23.30 h, visites guiades a la col·lecció, a l’exposició «Beehave» i a la fundació (consulteu els horaris i els idiomes al web) i a les 21 i 23.30 h, concert/sonorització Alterbees (durada: 15 min).

26. FUNDACIÓ MIES VAN DER ROHE
Visita lliure al pavelló alemany de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929. A les 19 h començarà un espectacle amb petites peces de dansa que s’executaran al pavelló expressament teatralitzat per a l’ocasió. Es demana puntualitat.

30. JARDÍ BOTÀNIC
Visita lliure al jardí i Llums i ombres al Jardí Botànic: porteu lots o frontals! Visites guiades de la mà dels Amics del Botànic, diversos torns de 19 a 24 h.

I fins a les 24 h, Flirteig, performance col·lectiva proposada per Mercedes Mangrané, artista en residència a Hangar, dins el programa Creació & Museus.

36. INSTITUT DEL TEATRE
Exposicions «La memòria de les arts efímeres», «Josep M. Benet i Jornet. Descripció d’un paisatge», «Dones, a escena!» i mostra fotogràfica «Fabià Puigserver. Teatre d’art en llibertat». De 19 a 23 h, cada mitja hora, visites guiades a l’exposició «La memòria de les arts efímeres» i a la reserva del Museu de les Arts Escèniques (MAE). Des de les 20.30 h, actuacions dels alumnes de les escoles de l’Institut del Teatre (durada: 3.30 h). A les 19.30 h, taller de moviment i percussió en família, taller de dansa creativa i taller de titelles (durada: 1.15 h, 1.30 h i 1 h, respectivament). I de 20 a 23 h, Tapes teatrals, a l’Atri. Per a les visites guiades a la reserva i per als tallers, cal fer la reserva prèviament a través del web, del 14 al 18 de maig.

47. REFUGI 307
Recorregut per aquests 400 metres de túnels, fonamentals en la defensa de Barcelona durant la Guerra Civil.

54. MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA
Exposició permanent del museu i exposició temporal «Xamans i esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica». A les 19.30, 20, 21 i 21.30 h, tallers familiars: Exploradors de la prehistòria!, Blúi, l’esperit animal i Màgia i misteri a l’Antic Egipte (durada de cada taller: 20 min). A les 19.30, 21 i 22.30 h, tallers per a adults: CSI MAC; La història a les teves mans; Medicina i condiment a la taula romana; Del jaciment a la vitrina i Recuperant l’esplendor del passat: el taller de restauració (durada de cada taller: 1 h). A les 22.30 i 23.30 h, visites guiades: Fenicis i grecs: els grans colonitzadors del Mediterrani; Com vam començar? Un viatge per la prehistòria i Xamans i esperits: Tresors del Museo del Jade de Costa Rica (durada de cada visita: 1 h). A les 21 i 22.30 h, demostració de metal·lúrgia prehistòrica (durada: 1 h). Al llarg de la nit, espectacle de recreació històrica amb Alma Cubrae (de 19 a 23 h, campament; a les 20.30 i 22 h, lluita medieval) i Photocall amb Indiana Jones. De 20 a 23 h: Thermopolium, degustació de receptes de cuina romana adaptada als paladars actuals. I durant tota la jornada, Offerta Librorum!, venda de publicacions del MAC a un euro.

71. MUSEU ETNOLÒGIC
Visita lliure a la reserva visitable i a les exposicions «Sentir el patrimoni» i «Les cares de Barcelona».

I a les 20.30 i 22.30 h, A vore, una proposta conjunta de dansa i música amb Sonia Gómez, Ramon Balagué, Astrio, Carme Balagué i Pau Puig, presentada per La Caldera dins el programa Creació & Museus (durada: 35-40 min).

75. MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA
Col·lecció del museu, amb la nova presentació de Renaixement i Barroc, i l’exposició «William Morris i el moviment Art & Crafts a la Gran Bretanya». De 20 a 1 h, accions de recreació històrica A les portes del Renaixement. També es comentaran diverses obres del museu. Tota la nit, oferta gastronòmica a la Sala Oval.

76. MUSEU OLÍMPIC I DE L’ESPORT JOAN ANTONI SAMARANCH

Exposició permanent i exposició temporal «Ciutat de neu i gel. Beijing». Durant tota la nit, exposició de L’objecte destacat del Museu Olímpic.

Per tercer any consecutiu, la Nit torna a posar el focus en les diverses propostes que han elaborat conjuntament les fàbriques de creació amb alguns museus de la ciutat, en el marc del programa Creació & Museus. Fruit d’aquesta col·laboració han sorgit tot un seguit de creacions artístiques originals que aporten un punt de vista diferent a l’hora de percebre i entendre el patrimoni o les col·leccions d’aquests museus.