Últims dies de l’exposició “Els bombers i les bombes a vapor”

Dv, 11/01/2019 - 10:15

Exposicions. L’exposició temporal "Els bombers i les bombes a vapor. 1826-1920" s’acomiada de l’Espai Bombers el pròxim 20 de gener.

L’exposició “Els bombers i les bombes a vapor. 1826-1920”, que s’ha pogut veure a l’Espai Bombers des del passat abril i que es podrà visitar fins al 20 de gener, s’acomiada amb més de 10.000 visitants.
La mostra ens ha acostat al canvi que va suposar l’arribada de l’energia de vapor a la ciutat de Barcelona a les indústries, el transport i sobretot a la feina dels bombers, a través de l’exposició de diferents bombes manuals i a vapor, originals del segle XIX, totes elles de la col·lecció del Cos de Bombers de Barcelona i restaurades pels membres de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona.
La nova energia que va suposar el vapor va permetre la creació de les bombes a vapor, noves màquines per fer front als incendis de la ciutat d’una manera més eficaç, revolucionant el funcionament del propi cos de bombers.
Per tal d’aprofundir en el contingut de la mostra, s’han organitzat un seguit de ponències al voltant de l’exposició que han comptar amb la col·laboració de professionals del sector de la ciència i la tècnica: Ròmul Brotons, escriptor i historiador, ens va apropar al segle XIX i al vapor com a motor de la transformació de Barcelona; Conxa Bayó, enginyera tèxtil, ens va parlar sobre la indústria tèxtil i a vapor del segle XIX; Pere González, de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona, ens va donar una visió general de l’evolució de la bomba manual i l’origen de les bombes de vapor; Joan Carles Salmerón, enginyer, escriptor i historiador del CET, ens va explicar la importància de l’arribada del tren, equiparable a l’arribada d’internet a les llars; i Joan Carles Alayo, doctor enginyer industrial, ens va aclarir com l’energia de vapor fou la precursora necessària i imprescindible per a energies futures, com l’electricitat.
Consulteu els horaris a la nostra pàgina web: http://ajuntament.barcelona.cat/espaibombers/ca/inici