Embarcacions clàssiques i d'època, a la regata Puig Vela Clàssica Barcelona

10/07/2018 - 12:50

Vela. De l'11 al 14 de juliol se celebra aquesta regata amb embarcacions espectaculars d'arreu del món que amaguen curiositats i anècdotes ben especials.

El Reial Club Nàutic de Barcelona i la Real Federación Española de Vela (RFEV) organitzen, de l’11 al 14 de juliol, l’XI edició de la Regata Puig Vela Clàssica Barcelona per a vaixells d’època, clàssics, big boat, 15 i 12 M JI. La prova forma part del calendari oficial de la RFEV puntuable pel Campionat d’Espanya de Vaixells Clàssics i d’Època i per al VIII Trofeu Mare Nostrum.

En la regata hi participen 42 embarcacions d’arreu del món, d’Estats Units, del Regne Unit, d’Alemanya, de França, d’Irlanda i d’Espanya. I a més, enguany, la competició compta amb quatre dels cinc guanyadors de l’edició de 2017: Alba, Guia, Cippino, Kelpie of Falmouth i Moonbeam III.

Un dels grans atractius d’aquesta prova són els vaixells, que es divideixen en cinc categories:

  • Clàssics 1 i 2: construïts en fusta o metall i avarats abans del 31 de desembre de 1949 i classificats per tamany.
  • D’Època Marconi i Cangreja: construïts en fusta o metall, ambdós anteriors a 1950 i catalogats pel tipus de vela.
  • Big boats: l’eslora dels quals ha de ser superior als 25 metres.

Autèntiques llegendes flotants

Aprofitant que aquestes embarcacions espectaculars estan uns dies al Port Vell de Barcelona, les hem anat a veure. Algunes amaguen curiositats i anècdotes ben especials. El capità del Moonbeam IV, Mikael Creach, ens l’explica alguna: “El Moonbeam IV és com una pel·lícula. Té més de 100 anys d’història i és el vaixell on el príncep Rainier de Mónaco i Grace Kelly van passar-hi la lluna de mel“. A més, és un vaixell de més de 25 metres, amb més de 600 metres de veles i amb una tripulació de 30 persones.

D’altres vaixells, com l’Islander, que també participa en la regata, ha fet la volta al món tres vegades. Tots i cadascun dels barcos amaga històries i curiositats i són realment espectaculars.