S'entrega el 10è Premi Dona i Esport

29/05/2017 - 16:07

Premis. Les premiades d'enguany són Encarnación Hernández, per la promoció esportiva; Erika Villaécija, a la dona esportista; el Club d’Atletisme Nou Barris, al club esportiu; i Laia Sanz i Eloi Vila, al mitjà de comunicació.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, i David Escudé, comissionat d’Esports, van presidir dimarts 30 de maig l’entrega del 10è Premi Dona i Esport. L’acte, que va tenir lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament, va incloure la presentació del desè Quadern Dones i Esport, que enguany ret homenatge als Jocs de Barcelona ’92 i se suma als actes de commemoració del 25è aniversari.

El Premi Dona i Esport té quatre categories: Encarnación Hernández és la guanyadora del Premi Mireia Tapiador a la promoció de l’esport; Erika Villaécija, del Premi a la dona esportista; el Club d’Atletisme Nou Barris s’endú el Premi al club esportiu de la ciutat, i Laia Sanz i Eloi Vila guanyen el Premi al mitjà de comunicació.

Encarnación Hernández va ser pionera com dona jugadora de bàsquet, del 1931 al 1953 formà part dels equips de bàsquet Laietà i FC Barcelona amb els quals va guanyar diversos campionats de Catalunya i Espanya. Va ser entrenadora de les primeres dones que van jugar a bàsquet, va ser àrbitra i va protagonitzar el documental “La niña del gancho”.

Erika Villaécija és una nadadora en actiu que va ser olímpica a Atenes 2004, Pequín 2008, Londres 2012 i Rio 2016, i va guanyar la medalla d’or al Mundial de piscina curta del 2010 en la prova de 800 m lliures. És membre de la Comissió de Natació de la Federació Catalana de Natació i tutora esportiva i acadèmica de menors d’edat becats al CAR Sant Cugat.

El Club d’Atletisme Nou Barris dedica el 50% del seu pressupost a l’esport femení i compta a la seva escola amb 136 llicències femenines sobre 252 llicències totals, amb més quantitat de nenes que de nens en les categories inferiors. També compten amb un equip d’atletisme adaptat per a infants i joves amb síndrome de Down i autisme.

Laia Sanz i Eloi Vila han publicat el llibre “Qui té la voluntat té la força”, on es realitza un apropament al Ral·li Dakar des de la perspectiva femenina. El text mostra les dificultats físiques i també psicològiques del ral·li, una competició vista per la societat com un món d’homes.