dissabte, 12 gener, 2019 - 11:00

El Festival Sâlmon< posa en marxa aquest programa sobre pedagogia i arts en viu adreçat a professorat de secundària i de batxillerat, amb inici uns dies abans de la inauguració oficial del festival (el 12 de gener) i finalització un mes després, el 16 de març. Un total de cinc sessions a càrrec de Javier Cruz, Maria Acaso i Fernando Gandasegui, i un itinerari lliure (format per l’assistència a diversos espectacles dins la programació del festival), en un espai pensat per explorar les arts vives des de les òptiques de l’educació i els processos pedagògics. Un bar figurat que és alhora un lloc de trobada, espai de reunió per veure obres de teatre i dansa. Si el temps de la performance transcorre similar al de la classe, podem considerar el fet pedagògic un fet escènic, i viceversa?

Sessió 1: Dissabte 12 de gener d’11 a 17 hores a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

En la primera sessió s’analitzaran les qüestions que relacionen el fet escènic i el fet pedagògic, dues experiències en les que una comunitat assisteix a una sincronia espai-temps on es comparteix un present. S’abordarà aquesta semblança des de quatre elements de diferenciació:

1) El pes dels imaginaris

2) La des-experiència com a medi ambient

3) L’absència i les potències de la significació

4) L’oralitat com a vehicle de transmissió

Sessió 2: Dissabte 26 de gener d’11 a 19 hores a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

Sessió que es durà a terme durant La Bacanal del Festival Sâlmon<. Els participants assistiran a algunes de les peces-taller analitzant-les des d’una perspectiva pedagògica. Redescobriran en el fet escènic potencialitats pedagògiques per incorporar a l’aula, passant de la des-experiència a l’experiència rica: aquella que vehiculi un aprenentatge de major consciència i gaudi. A partir d’aquest moment, cada docent començarà a seleccionar determinats descobriments escènics susceptibles de ser introduïts a les seves classes.

Sessió 3: Dissabte 2 de febrer d’11 a 14 hores a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

Sessió 4: Dissabte 9 de febrer de 16 a 19 hores al Mercat de les Flors (Sala SG)

Aquestes sessions consistiran en un procés en el qual les descobertes efectuades durant La Bacanal i l’Itinerari lliure es posaran en comú i s’obriran a debat, amb l’objectiu de dissenyar processos de transferència. En un viatge del fet escènic al fet pedagògic, es desplaçarà l’aula de cada docent per establir una relació més directa tant amb les seves pràctiques com amb les necessitats.

Sessió 5: Dissabte 16 de març d’11 a 17 hores a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació

L’última sessió consistirà en una mostra dels actes escènics incorporats per cada docent a la seva aula i la transformació dels quatre elements de diferenciació establerts al llarg de la primera sessió.

Es requereix compromís d’assistència a totes les sessions. El programa té un cost de 50 euros. Inscripció a info@granerbcn.cat. Més informació, aquí.