Barcelona Cultura

#SEMINARI

Taller de vídeo Livestream

11 octubre 2016

Des del seu inici, al voltant de 1995, les tecnologies de vídeo livestream han anat sempre al capdavant del desenvolupament de les tecnologies d'Internet, tot i que la seva implementació és més complexa, costosa i etèria que la d'altres tecnologies en línia. Actualment aquest escenari està experimentant un canvi fonamental. Avui, més que mai, necessitem tenir en consideració les tecnologies de vídeo livestream —juntament amb els videojocs i les tecnologies mòbils— com un dels principals impulsors de la innovació cultural.

A partir de l'ús d'aquestes tecnologies, Livemedia planteja durant deu setmanes el "Taller de vídeo livestream: cinemàtiques de la web" per a la creació i realització d'una sèrie d'esdeveniments i interaccions, programes i transmissions de vídeo livestream live online des de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació. El taller conclourà amb una exposició de les intervencions produïdes.

El taller s'adreça a persones que treballin en el sector cultural, incloent arts visuals, literatura, música i art sonor, arts escèniques, creació audiovisual i comunicació, i abordarà les tecnologies de vídeo livestream com un mitjà artístic de creació i innovació cultural.

El "Taller de vídeo livestream: cinemàtiques de la web" es concep des de la perspectiva de:

• Un espai creatiu per al desenvolupament de formats innovadors de contingut audiovisual i cultural en línia en el context de la "societat connectada" emergent.

• Un espai de trobada intersectorial i intercultural per a la generació de processos, idees, coneixement i el foment de noves audiències culturals en línia, transfrontereres i globals.

• Un acostament a Internet com a espai en construcció on el món audiovisual transcendeix els límits del cinema o la televisió i permet estendre l'abast de les altres expressions artístiques i culturals.

Els treballs creats al taller poden adoptar, per exemple, el format d'una webserie en viu, cenyir-se a una única "presa cinemàtica" o desplegar-se com una instal·lació de vídeo livestream, la transmissió d'un entorn, una actuació, performance...

A partir dels vectors i les estètiques que les tecnologies de vídeo livestream estan possibilitant, es focalitzarà la construcció d'una imatge en moviment en viu, en directe i en línia, per tant, temporal i serial, una imatge, un text o un so que "existeix " en el moment en què és creat, transmès i rebut per una audiència actual i transterritorial. El pols o "mantra de treball" del taller es fa ressò d'una observació del filòsof Fredric Jameson: "Avui patim d'una inhabilitat creixent per imaginar un futur diferent. El que necessitem és una mediació en l'impossible... una imaginació intensa per a un altre estadi que encara no ha arribat".

A més de l'accés a la plataforma de vídeo livestream de Livemedia, les intervencions realitzades durant el taller poden incorporar altres eines com Skype, Periscope o Facebook Live, com també qualsevol imatge CGI d'una pantalla d'ordinador. L'àudio serà un element important que es tindrà en consideració en totes les propostes i els projectes del taller.

Per donar un marc conceptual al taller, i tenint en compte l'impacte potencial de les tecnologies de vídeo livestream en les pràctiques artístiques, culturals i socials, així com en la innovació del contingut audiovisual en una societat connectada en línia, es farà referència als escrits de teòrics com Paul Virilio, per a qui, a Le futurisme de l'instant (2010), "passat, present i futur es contrauen en l'instant omnipresent. Quin tipus d'hiperrealisme estem tractant aquí? Un excés de realitat. A distància i instantani, alhora estereoscòpic i estereofònic", o Steven Shaviro, que a Post-Cinematic Affect (2010) escriu:" Estem testimoniant l'emergència d'un règim dels mitjans audiovisuals diferent i de fet una manera diferent de producció. En el paisatge de mitjans actual quan la continuïtat intensificada és empesa fins a un punt absurd i hiperbòlic, el resultat és un 'canvi de règim' radical i estètic".

Desenvolupament del taller

El taller s'iniciarà amb una introducció al vídeo livestream que inclourà tecnologies, plataformes i formats, com també models actuals de finançament i sostenibilitat, per focalitzar la construcció d'una sèrie de creacions cinemàtiques per a la web. S'espera que els grups i individus que treballin al taller comparteixin i discuteixin el desenvolupament dels seus projectes amb altres participants. En general el taller adoptarà el format d'un seminari obert i en línia en què cada proposta experimentarà i desenvoluparà el workflow de producció incidint en les qüestions de plataforma, contingut original i escenari de distribució per a vídeo en el camp de l'art i la cultura. La programació del taller acabarà amb una exposició a la planta baixa de la fàbrica de creació. Es reservarà un període de temps posterior per a l'anàlisi i la postproducció del material generat durant el taller.

El "Taller de vídeo livestream: cinemàtiques de la web" es desenvoluparà a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, on Livemedia és projecte associat, i serà conduït per Maria de Marias i Andrew Colquhoun, productors culturals i artistes audiovisuals amb una llarga trajectòria nacional i internacional en la creació interdisciplinària amb el mitjà de vídeo livestream, xarxes d'interacció i vídeo en línia.

Data límit per a l'inscripció: 10 d'octubre

Les persones interessades a participar-hi hauran d'enviar el seu currículum i un breu escrit de motivació a livemedia@lab-livemedia.net (assumpte: TALLER LIVESTREAM FiC) esmentant breument alguna referència cultural (contemporània o no), una idea o proposta de realització o àmbit d'interès que suggereixi l'enunciat del taller, l'equip audiovisual, digital o informàtic de què es disposa, i qualsevol altre tipus d'equip o material susceptible de ser integrat (instruments sonors o musicals, tot tipus d'attrezzo, il·luminació...).

Llengües: castellà, català, anglès

Despeses d'inscripció un cop confirmada la participació: 40 €.

Per a més informació i contacte: : livemedia@lab-livemedia.net i www.lab-livemedia.net.

Organitza: Livemedia i Fabra i Coats - Fàbrica de Creació de Barcelona

Amb el suport de: Institut de Cultura de Barcelona

Direcció: Maria de Marias i Andrew Colquhoun de Livemedia

Dates i horaris del taller: del 14 d'octubre al 16 de desembre de 2016, divendres de 17.00 a 21.00 h i dissabtes d’11.00 a 15.00 h (20 sessions de 4 hores)

Presentació pública: dijous 1 i divendres 2 desembre de 2016