L’artista Claudio Correa presenta entre el 8 d’octubre i el 31 de gener al Castell de Montjuïc l’exposició Espectres visibles, fruit de la seva residència a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona. 

La instal·lació, comissariada per Alexandra Laudo, està constituïda per un conjunt d’escultures luminiques que tenen com a element central una selecció de monedes encunyades en diferents períodes de la història d’Espanya. En aquestes monedes s’hi troben retrats del dictador Francisco Franco i de monarques com ara Alfons X o Alfons XIII, tots ells acompanyats de la frase Por la G. de Dios, la qual legitima l’autoritat d’aquestes figures apel·lant a una suposada voluntat divina: la “gràcia” de Déu, representada de manera abreviada en aquesta G majúscula.

Algunes d’aquestes monedes han estat en circulació fins fa relativament poc, i totes elles se segueixen comercialitzant i col·leccionant com a objectes numismàtics. Constitueixen, doncs, una cultura material que remet a un passat històric no sempre prou revisat ni qüestionat, i que en certa manera fa evidents les complexes relacions que al llarg de la història de l’Estat espanyol s’han produït entre el poder econòmic, la religió, el poder polític i la violència d’estat.

El treball de Claudio Correa (Arica, Xile, 1972) se centra en la revisió crítica de la història i en l’anàlisi i la problematització dels dispositius de representació nacional i les estructures de poder, especialment en el context de la modernitat. Té un particular interès per evidenciar la banalitat i el narcisisme presents en la representació hegemònica del poder i la seva influència en la conformació de la identitat contemporània. Correa estudia també la simbologia, els discursos teòrics i les pràctiques politicosocials que han estructurat les relacions entre Europa i l’Amèrica Llatina al llarg dels temps. El seu treball incorpora habitualment objectes relacionats amb el registre historiogràfic o bé amb la creació del discurs i la identitat nacionals, com ara banderes, himnes, medalles i monedes, que sovint modifica amb dispositius tecnològics i digitals.

L’exposició Espectres visibles compta amb la col·laboració de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona. 

L’accés està inclòs en l’entrada al Castell. Tanmateix, el diumenge 3 d’octubre a les 16:30h, Claudio Correa oferirà una visita comentada a la instal·lació. Aquell dia, l’entrada al Castell serà gratuïta per ser primer diumenge de mes.

Teniu més informació sobre l’exposició en aquest enllaç.