La fira d’idees i llibres radicals Literal aterra un any més a Fabra i Coats actuant com a punt de trobada entre editorials, llibreries, autors i lectors. Un esdeveniment obert al públic, amb entrada gratuïta, que busca connectar els diferents projectes editorials independents i les llibreries amb un públic lector amb inquietuds polítiques i culturals, i que compta amb un festival literari, un mercat del llibre i una programació cultural i gastronòmica. La fira posa en marxa enguany la seva cinquena edició entre els dies 10 i 12 de maig, de nou en diversos espais de tot el recinte, però amb la Fàbrica de Creació com una de les seus principals.

El dissabte 11, a les 19 h, tindrà lloc en una de les sales polivalents de la Fàbrica una de les activitats més destacades de la fira: la conversa que la periodista Laura Rosel mantindrà amb l’escriptor, traductor i poeta islandès Eiríkur Örn Norðdahl, considerat un dels grans poetes internacionals d’avantguarda i un dels narradors islandesos més destacats de la seva generació. L’any 2012, Norðdahl va escriure Illska. La maldad, la seva quarta novel·la, un relat sobre la xenofòbia que el va col·locar quasi immediatament al cor de la millor narrativa europea actual. 

L’altra presència internacional destacada de la fira serà la de l’escriptora italiana Silvia Federici, tota una referent feminista, que serà entrevistada a la Fàbrica el diumenge 12 a la mateixa hora per la periodista Olga Rodríguez. Federici, professora emèrita de la Universitat de Hofstra (Nova York), continua compartint als seus 77 anys reflexions sobre història, teoria i filosofia feminista, i entre les seves darreres obres hi ha títols com Revolución en punto cero. Trabajo doméstico, reproducción y luchas feministas, Caliban i la bruixa. Dones, cos i acumulació primitiva o El patriarcat del salari. Crítiques feministes al marxisme.

La Fàbrica, a més, acollirà gairebé una desena més de debats, entrevistes i tertúlies. Entre elles, una conversa amb Ivan Miró, autor del llibre Ciutats cooperatives; una xerrada amb Shaina Joy Machlus, autora del llibre La paraula més sexi és sí, la primera guia de consentiment sexual per tal de derrotar la cultura de la violació; Leia, Rihanna i Trump, una conversa amb Proyecto UNA sobre aquelles veus ignorades en la societat occidental capitalista; o una entrevista a l’editor del llibre 100 revolucions. Textos de Rosa Luxemburg, ara que es compleixen cent anys de l’assassinat d’aquesta militant i teòrica socialista.

A banda d’aquestes activitats, enguany el Literal creix i posa en marxa per primera vegada el Literal Pro, un espai pensat per a professionals del sector que tindrà lloc els dies 9 i 10 de maig (abans de l’inici oficial de la fira) íntegrament a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació. L’objectiu és proporcionar l’espai idoni per debatre i intercanviar informació sobre editorials, projectes, col·laboracions, vendre o canviar drets, planificar esdeveniments i així atreure professionals de tot el món a la fira amb la idea d’establir una xarxa de treball professional a nivell europeu per donar a conèixer arreu del continent els autors i autores catalans.

En aquest enllaç teniu més informació sobre la Fira Literal i la resta d’activitats dels diversos espais del recinte Fabra i Coats.