L’exposició Besòs: A Noble Ecosystem, de les artistes residents a Fàbrica Duae Collective, es podrà visitar a partir del 16 de maig a la ciutat portuguesa de Porto, en el si de la Biennal de Fotografia Ci.CLO, un esdeveniment que engloba una quinzena de propostes al voltant de la sostenibilitat i els canvis mediambientals. La mostra es va poder veure entre els mesos de gener i març a l’Espai Zero, i és el fruit de la investigació artística de més de dos anys que Silvia Campidelli i Luna Coppola, les dues integrants del col·lectiu, van realitzar a l’entorn del riu Besòs per estudiar la seva relació amb el conjunt de la ciutat de Barcelona.

Es tracta d’un projecte multidisciplinari que explora aquelles interseccions creades per l’art, la tecnologia, l’ecologia i la ciència en combinar la creativitat, el medi ambient i l’intercanvi de coneixement: una proposta que proporciona solucions per a una Barcelona del futur més sostenible, on el riu deixa de ser un element marginal de la ciutat per esdevenir un element central.

Durant els anys setanta i vuitanta, el Besòs va ser un dels rius més contaminats del continent europeu arran de la intensa industrialització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i posteriorment ha estat objecte de projectes de millora i diverses iniciatives de planificació urbanística. Amb aquest projecte, Duae Collective ha generat un gran arxiu sobre el riu, la seva història i el seu ecosistema social, urbà i natural, amb l’objectiu de visualitzar la força de la natura i reflectir la gran responsabilitat que tenim, com a humans, de fer del nostre entorn un espai hospitalari, sostenible, harmònic i integrat.

Duae és una plataforma col·laborativa que es dedica des del 2015 a la investigació visual contemporània, amb residència a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació des del 2016. Els seus treballs se centren en la relació entre l’ésser humà i el medi ambient, explorant noves formes i representacions narratives. Tots els seus projectes i investigacions artístiques són el resultat de col·laboracions amb xarxes locals i internacionals, fundacions, museus i programes de residència.

Actualment, tenen en marxa al Museu Abelló de Mollet del Vallès l’exposició L’Origen, una segona fase del projecte Besòs: A Noble Ecosystem enfocada als orígens del riu, en aquest doble vincle que genera el seu naixement, de la seva relació amb l’ésser humà i el seu ecosistema. Una mostra que es pot visitar fins al proper mes de juny, i que vol aprofundir en la presència antropogènica que sempre ha estat present en aquest riu, que ha influït en la vida i el comportament de tot el cicle del seu ecosistema.

Teniu més informació sobre Duae Collective en aquest enllaç.