La companyia Alçada Mínima ha acabat d’enllestir, en residència a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, l’obra teatral La tenda, que tindrà la seva estrena oficial el proper mes de juliol al Festival OFF d’Avinyó, un gran mercat de teatre al qual es desplacen molts programadors. Es tracta d’un espectacle infantil i familiar que aborda la temàtica de la por des del punt de vista dels infants, des de la seva capacitat a créixer i afrontar sols les seves inseguretats. La peça, dirigida per Neus Vila, sorgeix com a projecte transfronterer en col·laboració amb la companyia francesa La compagnie du sarment, i amb l’objectiu de desenvolupar un lligam entre la cultura francòfona i la catalana.

La tenda és una obra inèdita d’un dels autors/il·lustradors de literatura infantil més rellevants de França, Claude Ponti, que ha publicat més de vuitanta llibres, dels quals ha venut milions d’exemplars arreu del món. Dos infants, interpretats per les actrius Elsa González i Annick Weerts, passen la nit, sols, dins d’una tenda de campanya. Tots dos juguen a fer-se por, fins que escolten tot de sorolls estranys a l’exterior. S’atreviran a sortir de la tenda? I si a fora hi ha un monstre? Amb aquest plantejament, Vila i Ponti conviden l’espectador a endinsar-se en el món desbordant d’imaginació de la infància, a través d’una posada en escena que experimenta amb les imatges i el so. Ho fa a base de projeccions -a la mateixa tenda i a les pantalles verticals ubicades al fons de l’escenari- i una experiència auditiva immersiva que transforma la nit en un lloc ambigu, entre conscient i inconscient, fent por i riure a la vegada.

L’obra parla de la nostra aprensió davant d’allò que és exterior a nosaltres, davant de l’altre, davant del món. I l’autor tria de fer-ho a través d’aquests nens, la visió dels quals queda limitada per la penombra de la nit. La tenda reivindica, així, l’apoderament total de l’infant en l’acte de créixer, i ens recorda que els monstres existeixen de debò, amb formes i rostres diversos, ensenyant als nens i les nenes a tenir autoritat sobre aquests “monstres peluts i dolents”.

L’espectacle es va representar el passat mes de febrer a la Fàbrica, a mode de sortida de residència, en el marc del Festival Oui de teatre en francès de Barcelona. I a l’OFF d’Avinyó es podrà veure, en la seva forma definitiva, entre el 5 i el 28 de juliol al Teatre de l’Adresse. L’obra també compta amb una versió en català, traduïda per Joan Casas. De fet, ha estat seleccionada al programa de promoció del català a França Théâtre.cat, per a escoles del país que estudien la llengua, i tindrà una quinzena de representacions més tant a França com a Catalunya.