Barcelona acull entre els dies 7 i 11 de febrer la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, un gran espai de reflexió col·lectiva que neix amb la voluntat d’apropar la ciència al conjunt de la ciutadania, amb més de vuitanta activitats gratuïtes en una seixantena d’espais de la ciutat. Ens pot ajudar la ciència a resoldre les nostres inquietuds? Quins són els límits del progrés científic? Com podem aconseguir que tot allò que públicament s’inverteix en ciència serveixi per al progrés? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals farà front la Biennal, i Fabra i Coats és un dels espais que s’uneixen al repte, acollint les següents activitats.

Foment de la ciència ciutadana en l’àmbit estatal

Quan: divendres 8 de febrer, de 10 a 17 hores.

Reunió final del grup d’experts per al foment de la ciència ciutadana de la Fundación Ibercivis i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). La sessió s’acabarà amb una activitat oberta al públic.

Les places són limitades. Cal inscripció prèvia. Més informació, aquí.

Hackató de ciència ciutadana

Quan: divendres 8 de febrer, de 10:30 a 18 hores.

Activitat que proposa als participants hackejar el format d’una simulació parlamentària amb els principis de la design justice, una perspectiva que posa el focus en la manera com el disseny reprodueix o bé desafia les matrius de dominació. Organitzades en comissions, la idea és partir de projectes de ciència ciutadana amb l’objectiu de treballar amb els resultats de forma que el coneixement, vehiculat mitjançant iniciatives ciutadanes, serveixi per generar polítiques de la ciutat i de comunitat per part de l’Administració pública o de qualsevol altre agent amb poder regulador.

Les places són limitades. Cal inscripció prèvia. Més informació, aquí.

Laboratoris ciutadans i creació de coneixement

Quan: divendres 8 de febrer, de 18 a 19:30 hores.

Els laboratoris ciutadans són espais de col·laboració i participació per repensar com podem construir un nou coneixement socialment robust i de quina manera la combinació i la inclusió d’actors diversos pot multiplicar el coneixement individual. Quines experiències existeixen ja en l’àmbit estatal? Com s’hi treballa? En quins contextos? En aquest debat es tractaran les experiències de Barcelona, Saragossa i Madrid, entre altres; i es faran públics els resultats de la reunió d’experts i la Hackató de ciència ciutadana.

Hi participaran Chema Blanco, Elisabetta Broglio, Emanuele Cozzo, Antonio Lafuente, Francisco Sanz i Silvia Valle Estivill. Més informació, aquí.

A la física hi ha un lloc per a tu

Quan: dilluns 11 de febrer, d’11 a 17 hores.

Per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, investigadores punteres de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) organitzen un taller de física de partícules amb noies estudiants i professores de 1r i 2n de batxillerat. Què vol dir descobrir una partícula? Com es treballa a l’experiment ATLAS de l’accelerador de partícules del CERN? De quina manera han contribuït les dones en la física fonamental? Aquestes i altres qüestions seran tractades en l’activitat.

Més informació i inscripcions, aquí.

 

A banda d’aquestes quatre activitats, Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i el Centre d’Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats també col·laboren amb la Biennal Ciutat i Ciència amb l’exposició del col·lectiu Duae Besòs: A Noble Ecosystem, que té lloc a l’Espai Zero entre els dies 24 de gener i 3 de març (inauguració el dia 23). Una instal·lació que s’aproxima al riu Besòs des d’un punt de vista artístic i multidisciplinari, explorant les interseccions entre art, ciència, noves tecnologies i ecologia; combinant intercanvi de coneixements, creativitats i qüestions ambientals, i intentant que els visitants es relacionin sensorialment amb les materialitats i s’apropin al descobriment científic. En teniu més informació a la pàgina web del Centre d’Art.

Aquí podeu consultar tot el programa de la primera Biennal Ciutat i Ciència.