L’artista holandesa Rosa Menkman és la guanyadora de la primera edició del premi Collide International Barcelona, un guardó que li permetrà gaudir d’una residència becada conjunta a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona i al CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules, amb seu a Ginebra. Al premi s’hi han presentat un total de 228 artistes de 49 països, i és fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament, a través de l’àrea d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, l’Institut de Cultura i el CERN per al foment de les arts i la ciència.

El projecte de Menkman s’anomena Shadow of Knowledge i reflexiona sobre l’escala i la dimensió dels objectes i la impossibilitat de capturar allò que és invisible. El jurat, format per Joana Hurtado, directora de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Mónica Bello, directora d’Arts at CERN, Oriol Gual, director de La Capella, i Helga Timko, física del CERN, ha valorat en el projecte guanyador la seva sofisticació en el concepte i l’enfocament presentat.

La residència consisteix, primer, en una estada de dos mesos al CERN treballant amb físics de partícules, enginyers, experts en IT i personal de laboratori. A continuació, l’artista passarà un mes a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona, on podrà ampliar la seva recerca a partir d’establir un diàleg i explorar col·laboracions amb investigadors, comunitats artístiques i programes culturals de la ciutat.

El premi ha atorgat també quatre mencions honorífiques que han estat reconegudes a Samoa Rémy (Suïssa), Addie Wagenknecht (Àustria), Nathan Witt (Regne Unit) i Gabriella Torres (Puerto Rico), resident a Barcelona. Tots quatre gaudiran d’una visita de tres dies al CERN com a artistes convidats.