Fàbriques
de creació

Les Fàbriques de Creació són espais reservats per l'experimentació, l'intercanvi, el diàleg i, fins i tot, l'equívoc i el dubte, com a parts indispensables d'un procés creatiu necessari en tota disciplina artística.

Fàbriques de Creació és un programa municipal basat en la transformació d'antics edificis industrials en desús per convertir-los en nous espais destinats a la cultura i l'expressió artística.

Cada fàbrica és un món i s'hi respira un caràcter únic i singular. Tot i aquesta diversitat, tots ells són equipaments dedicats a l'atenció, l'acompanyament i el suport a la creació i l'experimentació artística. Disposen d'espais i recursos per tal de garantir unes condicions bàsiques de treball al llarg del procés creatiu. A més, ofereixen la possibilitat de difondre i exhibir els projectes realitzats i faciliten la seva inserció en el panorama artístic i cultural de la ciutat.

La missió d'aquests centres de creació és ser capaç d'atendre i escoltar cadascun dels projectes que acull per, així, poder-hi dialogar. Es tracta d'un espai en què no només es permet, sinó que es fomenta el dubte creatiu. El conflicte que genera aquest intercanvi fruit del diàleg és necessari per poder dur a terme el procés de creació. Així, les Fàbriques de Creació garanteixen un espai allunyat de les pressions de la indústria, els mitjans de comunicació i el mercat, sense perdre mai de vista el rigor, l'exigència i la qualitat dels projectes.

Les Fàbriques de Creació actuen, per una banda, en cooperació amb els diversos sectors culturals, aportant idees, projectes i talent a la ciutat. I, per altra banda, ofereixen eines i suport al treball dels i les artistes. D'aquesta manera, es preserva i es dona continuïtat a la tradició artística que ha caracteritzat sempre Barcelona.

Avui en dia, la xarxa Fàbriques de Creació compta amb onze centres distribuïts per diversos barris de Barcelona. Un total de 30.000 metres quadrats d'antics edificis industrials han sigut reconvertits en espais reservats a la creació i la innovació artística. Malgrat que tots els equipaments són de titularitat pública, cadascun actua amb un elevat nivell d'autonomia. Excepte Fabra i Coats, gestionada directament per l'Institut de Cultura de Barcelona, la resta de Fàbriques de Creació les porten entitats externes vinculades a un determinat àmbit artístic.

El projecte està inspirat en altres iniciatives internacionals que han anat apareixent des de finals dels anys noranta del segle passat. El referent més evident és el projecte que gira al voltant de Trans Europe Halles, una xarxa europea de centres culturals promoguts per ciutadans i artistes en antigues fàbriques reutilitzades. Entre les més rellevants, hi ha la Friche la Belle de Mai a Marsella, la Cable Factory a Hèlsinki o la UfaFabrik de Berlín, entre moltes altres.