Sukkot: família, alegria i llibertat

El poble jueu commemora els quaranta anys de travessia pel desert

Sukkot o Festa de les Cabanes o Festa dels Tabernacles és una festa jueva que s’estén al llarg d’una setmana, durant el mes del calendari Tixrí (setè mes segons el calendari jueu, setembre o octubre segons el calendari gregorià). La celebració es fa a les sukkot, cabanes o tabernacles que es construeixen per a l’ocasió, i commemora els dies de pelegrinatge del poble jueu a través del desert després del suposat èxode d’Egipte cap a la Terra Promesa.

La paraula sukkot és el plural de sukkà  que significa cabana o cabanya. La significació de la Festa de les Cabanyelles és a la vegada històrica i agrícola. La significació històrica recorda els 40 anys que varen passar els israelites al desert després d’abandonar Egipte per deixar enrere l’esclavitud a la qual eren sotmesos i dirigir-se a la terra promesa de Canaan. La travessa per l’àrid desert va ser llarga i les condicions molt dures. Per aquest motiu, cada any es construeixen les cabanes que simbolitzen les condicions precàries amb què van creuar el desert. Al llarg de set dies, en el seu interior, s’hi celebren menjars, oracions i algunes persones jueves fins i tot hi dormen. Com a festa agrícola, Sukkot se celebrava com un dia d’acció de gràcies per les collites de tardor, i de forma més general pels dons de la natura per tot l’any.

La Torà prescriu als israelites que per Sukkot visquin set-vuit dies en cabanes:

“De generació en generació celebreu cada any aquesta festa de set dies dedicada al Senyor. Observeu perpètuament aquesta llei per totes les generacions. Celebreu la festa el mes setè: durant set dies heu de viure en cabanes. Vosaltres, els nascuts a Israel, viureu en cabanes, perquè els vostres descendents sàpiguen que vaig fer viure en cabanes els israelites quan els vaig fer sortir d’Egipte. Jo sóc el Senyor, el vostre Déu.”

Levític 23:41-43

Així doncs, les persones jueves construeixen una cabana al balcó o al pati de casa seva que ha de ser còmoda i apta per a menjar-hi i dormir-hi. És tradició convidar amics, amigues i familiars a gaudir de la festa en companyia, ja que les cabanyes simbolitzen la força i la unió d’estar junts en comunitat i família, i l’hospitalitat és una costum habitual de la festivitat. Al llarg dels dies de celebració, a les cabanes tenen lloc una sèrie de ritus en els quals no pot faltar la benedicció de les “Quatre Espècies”: la palmera (lulav), el cítric (etrog), la murta (hades) i el salze (arava).

Juntament amb Péssah i Xavuot, la festa dels Tabernacles és una de les festivitats més importants del judaisme, ja que representa una de les tres peregrinacions que el poble jueu va dur a terme.

A Barcelona enguany podeu visitar a l’espai públic de la ciutat sukkot a:

  • Placeta del Pi del 25 al 30 de setembre (Jabad Lubavitch Barcelona)