Barcelona Cultura

Actualitat

Notícies


Un retrat de la Costa Brava a tot color

Un retrat de la Costa Brava a tot color

Aquest estiu s’ha presentat al gran públic el llibre Costa Brava Postals 1960’s-1970’s de Jordi Puig. La publicació reuneix un total de 600 postals, seleccionades entre més de 9.000, que reflecteixen el pas d’una societat tradicional i austera cap a una incipient modernitat de la mà d’una eficaç estratègia turística del litoral. Segons paraules de […]


Aquest estiu s’ha presentat al gran públic el llibre Costa Brava Postals 1960’s-1970’s de Jordi Puig. La publicació reuneix un total de 600 postals, seleccionades entre més de 9.000, que reflecteixen el pas d’una societat tradicional i austera cap a una incipient modernitat de la mà d’una eficaç estratègia turística del litoral. Segons paraules de l’autor: “El 1958 l´estat espanyol es troba en un ofec econòmic i decideix obrir-se al turisme per recuperar la seva situació, i amb aquest turisme de masses arriba la modernitat que és el que reflecteixen les postals, ens ajuden a veure com va canviant el país a partir que arriba aire fresc d’Europa o d’Amèrica”.

Les postals permeten comprovar com aquests canvis socials s’emmirallen en una constant transformació arquitectònica i urbanística, definint per sempre més un abans i un després.

El llibre no només és un compendi de correspondència postal, sinó que és el fruit de deu anys d’investigació sobre la matèria i la recopilació i organització temàtica dels materials gràfics. Un treball exhaustiu que ens permet explorar els contrastos d’aquesta àrea de la costa, i conèixer la feina feta per les editorials i els fotògrafs del moment.

Segons sembla, aquest any s’ha desfermat una major sensibilitat cap a la postal en el seu vessant de testimoni gràfic de la història. L’exposició Diumenge (2017), organitzada per la Fundació Antoni Tàpies, va exhibir fins a 15.000 postals de tot el món col·leccionades per Oriol Vilanova, tot un explorador dels mercats de puces d’arreu del món.

 

Exposició "Diumenge" (2017) de la Fundació Antoni Tàpies.

Exposició “Diumenge” (2017) de la Fundació Antoni Tàpies. Font: Wikipedia