Barcelona Cultura

Actualitat

Notícies


Arriba l’hivern amb els segells dels Lannister i els Starks

Arriba l’hivern amb els segells dels Lannister i els Starks

Com ja sabem, els grans personatges de la història han deixat la seva petjada en la història postal. Tant abans com ara, estampar una cara en un segell esdevé un privilegi i un honor a l’abast de molt pocs.


Amb el pas dels anys, la rigidesa de les imatges representades en els segells clàssics s’ha flexibilitzat molt. Avui dia és possible trobar emissions filatèliques d’efígies reials convivint amb personatges de la ciència-ficció, músics de rock, etc. Indiscutiblement, l’acció dels mass media ha tingut un impacte considerable en aquest canvi de paradigma.

I entre els gustos majoritaris, les sèries televisives ocupen un lloc important. Els rànquings d’èxits televisius de la història situen la sèrie Game of Thrones (Joc de Trons®, en català) entre les primeres posicions. Es tracta d’una producció del gegant americà HBO que ja va per la setena emissió. La sèrie està basada en les novel·les “Cançó de gel i foc” de George R. R. Martin, que desenvolupa una fantasia èpica plena d’entramats familiars i lluites de poder. La història conté altes dosis de ficció combinades amb traces medievals i passatges històrics inspiradors. Segons explica l’autor, la Guerra de les Roses (1455-1485) és un dels seus referents, un conflicte bèl·lic que enfrontà els Lancaster i els York pel tro d’Anglaterra. Una analogia de la batussa entre els Stark i els Lannister pel tro de ferro.

No sabem quina és la fórmula de l’èxit, potser és aquesta magistral mescla entre realitat i fantasia o l’autenticitat dels personatges, però, sigui com sigui, la saga ha aconseguit gaudir de fama mundial, transcendint la pantalla fins a l’àmbit filatèlic.

Turisme d’Irlanda del Nord conjuntament amb el Royal Mail de Regne Unit van reunir esforços per crear una sèrie limitada de segells dedicada a Joc de Trons®. L’emissió va vendre’s en paral·lel a l’emissió de cada capítol de la sisena temporada. Recordem que Irlanda del Nord ha proporcionat les localitzacions de grans moments de la sèrie: el Parc Natural de Tollymore com el Bosc Encantat, el castell Ward com la llar dels Stark, etc.

Els segells són tota una delícia per als col·leccionistes filatèlics i fans de la sèrie. Cada vinyeta està partida en dues parts, d’una banda amb l’emblema de cada casa i de l’altra, la textura de la pell d’un drac i el valor.

No resulta fàcil aconseguir aquests segells, però no patiu, sempre podeu conformar-vos visitant l’exposició itinerant de Joc de Trons®. Actualment es troba a Barcelona, concretament al Museu Marítim de Barcelona. Un concepte museogràfic envoltant que utilitza els espais interactius i unes escenografies úniques per transportar-vos als regnes de Ponent on, com ja sabeu, aviat arribarà l’hivern.