Barcelona Cultura

Col·lecció

singulars

Protagonistes del passat Anterior |   Article 7 de 11   | Siguiente

Wilhelm Dachauer, dissenyador de segells

Wilhelm Dachauer, dissenyador de segells

L’article que us presentem explora la figura de l'artista austríac Wilhem Dachauer, força destacat dintre del món filatèlic per la seva contribució estètica en el disseny de segells.

Al·legoria de les arts, Àustria, 1923-1924. Col·lecció Ramon Marull

WDachauerWilhelm Dachauer (Ried im Innkreis , 1881 – Viena, 1951) és el que podem anomenar un artista vocacional.  Fill d’una família de rellotgers, no va tardar gaire a descobrir la seva vertadera passió, la pintura. Per aconseguir el seu objectiu, va haver d’enfrontar-se des de molt aviat a la voluntat de la seva família que el pressionaven perquè seguís l’ofici familiar.

Mentre preparava l’accés a l’Acadèmia d’Arts Aplicades de Viena va treballar com aprenent de decorador. Wilhelm ingressaria a l’acadèmia amb divuit anys i cursaria els seus estudis entre l’any 1899 i el 1907, sota la tutela del professor Griepenkerl.

El pintor austríac va coincidir plenament amb el període artístic secessionista. Des de la primera exposició al Pavelló de la Secessió l’any 1913 (Ausstellung in der Sezession), va demostrar la seva preferència per la representació d’entorns rurals amb figures melangioses. Ell, juntament amb una nova generació d’artistes austríacs, formarien part d’un col·lectiu artístic compromès amb l’”art popular”.

L’estil de la Sezession rep molts noms depenent del país d’origen. Possiblement aquí ens resulta més familiar el terme Modernisme, Art Nouveau (a França) o fins i tot, Jugendstil (Alemanya). Un moviment internacional que té en comú la inspiració en les formes orgàniques i naturals. L’impacte artístic d’aquest nou estil deixaria la seva petjada més enllà de la plàstica, l’arquitectura, la gràfica i especialment, les arts decoratives, serien dignes d’aquesta nova expressió.

Els treballs de Dachauer serien força significatius sobretot en l’aspecte gràfic. De fet, el reconeixement artístic dels seus treballs li permetrien ingressar a l’Acadèmia com a docent, on romandria fins al 1944.

Stamp_Austria_489_NibelungsLa figura i l’obra de Dachauer va ser força valorada per les autoritats del país, fins al punt de rebre encàrrecs per al disseny de bitllets i il·lustracions per a diverses emissions de segells. L’any 1926 va il·lustrar la sèrie filatèlica dels Nibelungs. L’èxit del seu treball seria molt generalitzat i fins i tot, durant molt temps se li reconeixeria la creació dels segells més bonics del món. Concretament es destaca l’exemplar titolat Gunters Drachenschiff auf dem Weg nach Island  de 8+2 groschen.

L’annexió d’Àustria al Reich Alemany, suposaria una convulsió política i social del país. Però en qualsevol cas, no perjudicaria l’ascens i l’èxit professional de Dachauer. A diferència d’altres artistes, es potenciaria la seva carrera a través de nous encàrrecs. També se li encarregarien el disseny de segells, com per exemple  l’anomenada sèrie Homecomer.

scaled-230x300-RedakII_810406a_1L’any 1981 es va celebrar el centenari de la seva mort. Per commemorar la seva figura, el servei postal austríac va emetre uns segells amb els dissenys de la sèrie filatèlica dels Nibelungs. És l’exemple que us presentem a l’esquerra.

 

 

La força en la representació, els traços molt marcats en el dibuix i el magnetisme de les figures són característiques habituals de l’obra de Dachauer. El seu llegat artístic dintre del món filatèlic esdevé un referent molt important del disseny de segells. Consulteu a continuació altres dissenys fets per l’artista.