La plaça dels nens i les nenes

Els infants de l’escola dels Encants fan les seves propostes per al nou disseny del seu entorn més proper.

14/05/2014

Imatge dels tallers. Foto: Arquect

Un circ, un parc d’atraccions, una pista de patinatge, un tobogan o una piràmide per poder jugar a fet i amagar. Aquestes són algunes de les idees que els nens i nenes de l’Escola dels Encants han consensuat per al nou espai de la plaça de les Glòries.

Durant els darrers mesos, l’escola ha portat a terme els tallers “Construïm Les Glòries que volem” per tal d’imaginar com serà el seu entorn més proper. Els infants han estat acompanyats en aquest procés per tot l’equip docent i per l’Itziar González, l’Arnau Boix i l’Elena Guim (Arquect), arquitectes col·laboradors de l'associació de veïns i veïnes de l’entorn de Glòries. Ells han estat els encarregats de recollir l’opinió dels alumnes de l’escola sobre el que hauria de ser la futura plaça de les Glòries i el seus voltants.

Les activitats han tingut com a objectiu mostrar la importància de l'opinió dels nens i nenes a l'hora de dissenyar unes ciutats més amables. D’aquesta manera, els més petits han pogut expressar els seus desitjos, les seves necessitats i els seus interessos i s’han implicat en els canvis que està experimentant la plaça.

Del gris i el negre als colors vius

S’han portat a terme diverses activitats voluntàries on els alumnes han construït com veien les Glòries abans de la reforma i com volen que sigui la nova plaça que estarà al voltant de la seva escola. Els colors grisos i foscos han donat pas a colors vius on els espais per a les persones tenen un gran protagonisme.

Els infants van recrear la plaça actual amb el trànsit i els vianants, van fer dinàmiques de rol reflectint situacions de vida quotidiana, i finalment hi van deixar la seva empremta en forma de desitjos dibuixats. Així van sorgir grans idees sobre com desitgen que sigui la seva nova escola, la plaça i el seu entorn.

Alguns nens van proposar que l’escola tingui conillets, que es construeixi un nou institut i, fins i tot un Spa. També van pensar que en el nou espai de Glòries hi pot haver una pista d’arts marcials, una granja de vaques, una taula de ping-pong, un Pipi-can per no haver de veure caques a terra i una gossera per no trobar animals abandonats al carrer.

Una vegada finalitzats els tallers, l’escola va fer arribar els seus requeriments als deu equips redactors que van participar en el concurs de Glòries per tal que coneguessin opinió dels infants i la tinguessin en compte a l’hora de fer les seves propostes.

Paral·lelament, els alumnes també han fet sortides als entorns per veure els canvis que s’estan produint, han pogut pujar al punt més alt del Disseny Hub Barcelona i han visitat el nou mercat dels Encants. De tot aquest procés ha nascut una pel·lícula que recentment han pogut veure els infants i els pares i mares de l’escola.

“La ciutat dels nens”

Per a Agnès Barba, directora de l’Escola dels Encants, la iniciativa ha estat molt positiva, ja que els infants “s’han sentit escoltats i reconeguts i han vist que tenen moltes coses a dir”. A més, considera que els tallers han permès als nens i les nenes sentir-se implicats en la transformació del seu entorn i contribueixen a fer una “ciutat més humana.”

L’activitat de repensar la plaça de les Glòries està molt en la línia de les idees del psicopedagog, pensador i il·lustrador italià Francesco Tonucci que reivindica la necessitat d'escoltar més els infants i donar-los una mica més de llibertat, tant a l'escola com a casa. Tonucci, que va visitar ara fa uns mesos l’escola dels Encants, és autor de nombrosos llibres en què defensa que l'administració hauria de tenir més present l'opinió dels nens i nenes a l'hora de dissenyar unes ciutats més amables.

Aquest és l'objectiu principal del seu projecte més conegut, "La ciutat dels nens", que va posar en marxa a la seva ciutat natal, Fano, i que ara ha estès per diferents llocs del món.

Millor pensar junts que en solitari

Una de les impulsores dels tallers, l’arquitecta Elena Guim (Arquect), destaca el fet que als nens i les nenes, que han mostrat el seu interès per seguir participant en la construcció de la futura plaça de les Glòries, el que més els hi ha agradat de la iniciativa “ha estat l’oportunitat d’aportar idees tots junts i de col·laborar plegats en el projecte perquè sols no l’haguessin acabat”.

A més, després de veure la pel·lícula els infants van donar les seves opinions sobre la seva experiència de construcció col·laborativa de la plaça i van arribar a la conclusió que sempre és millor “pensar junts que en solitari”.

Ara s’està treballant també per fer una exposició per tal que la veu dels nens i les nenes sigui escoltada i la nova plaça de les Glòries esdevingui, com volen els infants, un gran espai de colors vius.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari








He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries