Concurs

Proposta guanyadora

Canòpia Urbana (Guanyadora)

UTE Agence Ter & Ana Coello de Llobet

Proposta guanyadora del concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona

ReBcn

UTE Glòries Equip 10+1

Creuscerdà

UTE Martínez Lapeña Torres Arquitectos Revetllat Ribas Esteyco, Aspecte Paisatge

Origen

UTE Porras La Casta Scp – Rubio&Alvarez Sala SL

Tres Cartes

UTE Bailorull – Galí-Izard Nebot – Pagés Viu – Remoue – Tsukamoto- Atelier Bow Wow

Colibrí

UTE MBM Arquitectes, S.L.P. – Beth Galí, S.L.P. – Cicsa, S.A.

Cruïlla 0

UTE Enric Serra – Moisés Gallego – Màrius Quintana – Jordi Bellmunt – Angel Carlos Aparicio

Glòries+

UTE Emba Estudi Massip Bosch Arquitectes – Topotek Gesellschaft Von Ladschaftsarchitekten Mbh

Concurs

A partir de 2016

Execució del projecte definitiu ‘Canòpia Urbana’ pel nou parc

Del 11/02/2014 al 9/03/14 (Nova data)
Exposició oberta a tots els ciutadans al Disseny Hub Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’àrea d’Hàbitat Urbà, ha preparat una exposició dels projectes finalistes per tal que tots els ciutadans puguin conèixer de primera mà el treball que han elaborat els 10 equips. L’exposició podrà visitar-se al Disseny Hub Barcelona (Plaça de les Glòries 37. Barcelona ) de l’11 de febrer al 9 de març, al hall d’accés pel Carrer d’Àvila.  La mostra, dissenyada per NugArquitectes + Pablo Martín, conté tot el material presentat pels 10 equips d’arquitectes finalistes (maqueta, audiovisual, 6 plafons DINA1) d’acord amb el que establien les bases del concurs internacional.

7/02/2014
Acte públic de resolució del Concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona. Col.legi d’ Arquitectes de Catalunya (Plaça Nova 5). 10.30h

10/01/2014
Acte d’obertura de les 10 propostes del concurs per al Projecte de la Plaça de les Glòries

Divendres 10 de gener va tenir lloc l’acte administratiu d’obertura dels sobres que contenen les propostes o idees dels 10 equips d’arquitectes que participen en el Concurs Internacional d’Idees per transformar Les Glòries. Tots els projectes passen a disposició del Jurat, per a la valoració i tria del guanyador. Els deu projectes finalistes s’exposaran al públic coincidint amb la publicació de la deliberació final del Jurat, a mitjans de febrer. Més informació

Consulta en aquest enllaç la nota de premsa de l’acte d’obertura de sobres.

Concurs internacional per a la selecció de l’equip d’arquitectes per al Projecte urbà de l’espai lliure de la plaça de les Glòries Catalanes de la ciutat de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona va impulsar, al febrer del 2013, un concurs internacional per a la selecció de l’equip d’arquitectes per al Projecte urbà de l’espai lliure de la plaça de les Glòries Catalanes de la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu de transformar aquest espai de 13 hectàrees i posar fi al caràcter de nus viari que ha tingut fins ara la plaça. El concurs, previst en el compromís per Glòries signat el 2007, busca garantir la nova centralitat de la plaça, ordenar-ne la mobilitat fomentant el transport sostenible, maximitzar-ne l’espai verd i reordenar-ne els equipaments previstos.

Criteris bàsics del Concurs

Els criteris bàsics del concurs, en coherència amb el compromís per Glòries 2007 i el planejament vigent, són els següents:

 • L’espai lliure s’organitzarà preferentment en un sol pla, maximitzant l’espai verd, que haurà de ser el més compacte possible.
 • Pel que fa a la mobilitat, eliminar el trànsit privat en superfície de tot l’àmbit, resoldre el trànsit local amb la malla de l’Eixample, i deixar la Gran Via com a túnel per al trànsit interurbà.
 • Resoldre transitòriament el trànsit interurbà en superfície mentre no estiguin acabats els túnels segons el calendari previst per la Comissió Especial per a la Plaça de les Glòries.
 • Compactar els equipaments amb la possibilitat d’agrupar-los en peces multifuncionals per tal de generar una ordenació urbanística més coherent amb un parc a escala de ciutat.
 • Els equipaments per projectar són els del compromís de Glòries. Cal prendre com a preexistència l’Escola Encants, actualment en projecte.
 • La nova edificació haurà de ser coherent amb els volums edificats de l’entorn i tendirà a col·locar-se de forma perimetral.

Descripció del Concurs

Es tracta d’un concurs de projectes restringit, amb intervenció de Jurat, per escollir l’adjudicatari del contracte de serveis de redacció d’avantprojecte així com la possible adjudicació de la redacció del projecte executiu i l’assistència a la Direcció d’Obra. En una primera fase el Jurat selecciona un màxim 10 equips que demostren la seva solvència tècnica.

Es preveu un procés d’implicació ciutadana per reunir veïns i equips d’arquitectes per valorar els criteris més destacats del concurs, a celebrar a la tardor de 2013. Els equips seleccionars han de presentar de manera anònima les seves propostes, amb límit de presentació a 20 de desembre de 2013. La resolució del concurs està prevista pel febrer de 2014.

Pressupost

El pressupost previst de licitació d’aquest concurs és de 331.648 euros (IVA exclòs), que inclou les primes de participació i l’import d’adjudicació del contracte de serveis per a la redacció de l’avantprojecte per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure d’urbanització de la Plaça de les Glòries Catalanes, amb el següent desglossament:

 • Les primes de participació (participants de la Fase 2 no guanyadors, fins un màxim de 9): 20.000 euros (IVA exclòs) per cadascú, el que fa un total de 180.000 euros (IVA exclòs)
 • Premi al concursant guanyador: 40.000 euros (IVA exclòs). Aquesta quantitat és a compte de l’import total del contracte per a la redacció de l’avantprojecte objecte del present concurs
 • Feines de redacció de l’Avantprojecte d’urbanització de la Plaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona: 151.648,00 euros (IVA exclòs)

El jurat

Està format per dotze experts de diferents disciplines de reconeguda solvència i dos representants veïnals. Des del mes de maig han celebrat diverses sessions deliberatives que han culminat amb l’emissió del veredicte.

President: Jaime Lerner. Arquitecte, urbanista, expresident de la Unió Internacional d’Arquitectes i exalcalde de Curitiba

Vocals:

 • President del Consell Consultiu d’Habitat Urbà, Carles Ferrater, arquitecte
 • Membre del Consell Consultiu d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Folch, ecòleg
 • Arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Vicente Guallart
 • Arquitecte de reconegut prestigi internacional, Josep Lluís Mateo, arquitecte
 • Enginyer expert en infraestructures i mobilitat, Francesc Magrinyà, enginyer
 • Degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Comeron, arquitecte
 • Arquitecta designada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Margarita Jover
 • Director general de Barcelona Regional, Guillermo Müller, arquitecte
 • Arquitecta experta en arquitectura residencial, Mercè Berengué
 • Directora de Projectes d’Hàbitat Urbà, Maria Sisternas, arquitecte
 • Director general de Barcelona d’Infraestructures Municipals, SA, Àngel Sánchez
 • Jaume Bàdenes, Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, representant de la Comissió de Seguiment
 • Joan Itxaso, Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família, representant de la Comissió de Seguiment

Equips d’arquitectes seleccionats

En la primera fase del concurs, el jurat va seleccionar deu equips, amb l’encàrrec que presentin la seva proposta abans del 20 de desembre de 2013. El dictamen del jurat serà públic al febrer del 2014.

 • UTE Glòries Equip 10+1 (Bosch Capdeferro Arquitectures, Josep Bunyesc Arquitecte, Francisco Cifuentes Arquitecte, Data Arquitectura i Enginyeria, Harquitectes Àrea Productiva, López Rivera Arquitectes, Núria Salvadó Arquitecta, David Sebastián Arquitecte, Ted’a Arquitectes, Guillem Moliner (unparelld’arquitectes, Vora Arquitectura)
 • UTE Emba Estudi Massip Bosch Arquitectes – Topotek Gesellschaft Von Ladschaftsarchitekten Mbh
 • UTE Porras La Casta Scp – Rubio&Alvarez Sala SL
 • UTE Fuses – Viader – Perea – Mansilla – Desvigne
 • UTE Bailorull – Galí-Izard Nebot – Pagés Viu – Remoue – Tsukamoto- Atelier Bow Wow
 • UTE MBM Arquitectes, S.L.P. – Beth Galí, S.L.P. – Cicsa, S.A.
 • UTE Enric Serra – Moisés Gallego – Màrius Quintana – Jordi Bellmunt – Angel Carlos Aparicio
 • UTE Martínez Lapeña Torres Arquitectos Revetllat Ribas Esteyco, Aspecte Paisatge
 • UTE Agence Ter & Ana Coello de Llobet
 • UTE Bru Lacomba Setoain SLP – Lks Ingenieria Scoop

Informació del concurs (BIMSA)

[:ca]Maqueta de Canòpia Urbana, guanyadora del concurs[:es]Maqueta de Canòpia Urbana, ganadora del concurso