L'any 2022 es compliran cent anys de l'obertura del Park Güell al públic i hi ha la voluntat que, quan es commemori aquest centenari, el parc torni a ser un espai que els veïns i les veïnes sentin com a propi i s'inverteixi així la tendència d'icona turística.

El Pla executiu del Park Güell 2018-2022 està format concretament per 179 actuacions i mesures que persegueixen diferents fites. A més de reduir l’impacte de la massificació i fomentar l’ús comunitari dels espais, es treballarà per millorar la mobilitat de l’entorn i es potenciarà un nou model de gestió. Durant els cinc anys que es preveu que duri el desplegament de les diferents actuacions, s’hi destinaran 24,9 milions d’euros.

Un reclam turístic

El nombre de visitants de la zona regulada del parc s’ha reduït gràcies al control de l’aforament. Com a conseqüència d’aquest fet, la resta del parc pateix una massificació de l’afluència de persones que, per evitar pagar l’accés a la zona regulada o per l’exhauriment de les entrades, es queden a la resta de la zona monumental del parc, d’accés lliure.

Davant la correlació entre el volum de visites turístiques i la força icònica del Park Güell com a postal barcelonina, l’Ajuntament es planteja mesures per aturar aquesta imatge mediàtica, reduir o eliminar-ne la publicitat, augmentar la taxa per gravar dins del recinte, potenciar campanyes comunicatives que evidenciïn el problema i crear una pàgina web del parc que li aporti valor social, mediambiental i arquitectònic, entre d'altres.

Recuperar el parc per al veïnat

L’estudi elaborat a l’hora de fonamentar el pla constata que l’augment de visitants al parc ha generat el desplaçament i la desaparició de les activitats dels veïns i les veïnes de la ciutat. De totes les hores d’obertura del parc, tan sols un 1% corresponen a activitats per a la ciutadania.

La recuperació d’activitats històriques que antigament tenien lloc al parc, l’obertura de franges horàries per a usos ciutadans o la millora del web per adequar-lo a les necessitats de la ciutadania són algunes de les mesures plantejades per combatre el sentiment de pèrdua del parc creixent entre el veïnat.

Per a l’accés a la zona regulada, s’instal·larà un sistema de lectors digitals per estalviar cues i agilitzar l’entrada dels visitants inscrits en el programa Gaudir Més.

Gestió i mobilitat, els altres pilars

Més enllà de la inversió, la gestió del parc també ha d’esdevenir un punt clau per encabir les dimensions veïnal, científica i patrimonial en un ens gestor amb caràcter de fundació que desemboqui en un consell del Park Güell amb personalitat jurídica pròpia.

Pel que fa a la mobilitat, s’executaran millores de l’accessibilitat, el transport públic i l’entorn per facilitar la descongestió de les vies del parc i optimitzar-ne el servei.

Mostra’n menys