Esteu aquí

Arriba el Pregó de la Festa Major de Gràcia 2017!

divendres, agost 11, 2017 - 09:30

Dilluns 14 d’agost a les 19:00 h a la Plaça de la Vila, es donarà el tret de sortida a la Festa Major del seu bicentenari amb el pregó de la festa a càrrer d’Agnès Busquets i Roger de Gràcia. També hi assistirà el regidor del Districte, Eloi Badia, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell. S’inaugurarà també el mural de la façana de la seu del Districte de Gràcia i el retorn de les enramades del carrer Francisco Giner.

 

La Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia han estat treballant conjuntament amb l’objectiu que tant els veïns i veïnes de la Vila de Gràcia com els visitants que passen per la Festa puguin gaudir plenament d’uns dels esdeveniments més importants del programa festiu de tot Catalunya, sempre des del respecte als guarnits i des de la convivència.

Els Pregoners de la Festa Major de Gràcia 2017

Roger de Gràcia i Agnès Busquets han estat escollits pel districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia perquè obrin, amb el tradicional pregó del dia 14 d’agost, la Festa Major de Gràcia de 2017. Els dos, reconeguts actors de l’àmbit del teatre i la televisió, tenen vincles amb el districte, bé sigui familiars o per la seva carrera professional.

Roger de Gràcia explica que el seu pare va néixer a la Plaça de Sant Joan (Pl. Virreina), “on “s’apedregava amb els de la plaça del Diamant. Va néixer i viure on ara hi ha el Bateau Lune. Va anar a La Salle i als Lluïsos. Després es va casar i va marxar del barri. La meva mare, àvia i avi són de Gràcia també”. “El meu avi era fill d’un calculista mental i enginyer matemàtic que va haver de fugir del país per mala vida i els va deixar sense un duro”, afegeix l’actor. Tot i que els seus pares, en casar-se, van marxar de Gràcia i l’actor va créixer al Fort Pienc, diu que sempre ha mantingut el lligam amb el districte a través de l’àvia, que hi va seguir vivint. Quan va formar la seva pròpia família, l’actor es va instal·lar de nou a Gràcia, on l’Agnès ja vivia. “Ara els meus pares també hi han tornat i jo visc aquí també”, acaba dient Gràcia.

De la seva banda, Agnès Busquets, nascuda a Tarragona, està vinculada al barri des del 98, “l’any que vaig acabar l’institut del teatre. Però des d’aleshores he viscut sempre a Gràcia, primer a la plaça de la Llibertat i ara prop de la Virreina”. “Gràcia t’atrapa, suposo que per allò de ser una Vila. Una ciutat petita dins de la gran ciutat. Una mica com si hagués agafat Tarragona i l’hagués posat a dins de Barcelona”, diu l’actriu. “Crec que ja puc dir que sóc gracienca. He viscut més anys a Gràcia que a Tarragona i hi he tingut un fill amb un home que es diu De Gràcia. Tot quadra!”, conclou.

Guarniment de la façana del Districte

El mural dedicat a la Festa Major ja cobreix la façana de la seu del Districte de Gràcia. El districte recupera amb aquesta intervenció artística l’antiga tradició de l’Ajuntament de la Vila de guarnir la seva façana durant l’esdeveniment. La intervenció vol ser un homenatge als festers i festeres de Gràcia artística i recull diferents moments i elements de la preparació i celebració de la Festa Major. Més informació aquí.

Les enramades del carrer Culebra (C. Francisco Giner)

L’actual guarnit de carrers que caracteritza la Festa Major de Gràcia troba el seu origen al segle XIX amb la tècnica decorativa de les “enramades”. Per celebrar el bicentenari de la Festa, la Fundació Festa Major de Gràcia recuperarà aquests dies les enramades al carrer Francisco Giner, antigament conegut com a carrer Culebra.

Aquest guarnit es basa en decorar l’espai públic amb elements vegetals: canyes, branques de pi o palmera i elaborades garlandes o trenes realitzades amb fullatge-tradicionalment boix amb flors de paper encastades. La tècnica de l’enramat va ser realitzada pels festers graciencs des de principis del segle XIX fins a principis del segle XX, quan el guarniment temàtics dels carrers va guanyar importància a la decoració floral o vegetal. S’ha triat aquest carrer perquè es d’aquí la fotografia més antiga que s’ha trobat d’un carrer guarnit, una portalada egípcia de l’any 1894.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració dels Amics de les Enramades de Sallent, una de les poques poblacions catalanes que encara guarneixen amb la tècnica de l’enramat. El muntatge està previst el dilluns dia 14 d’agost durant el matí i les enramades lluiran del 15 al 21 d’agost, des de la plaça de la Vila fins al número 51 d’aquest carrer.