Esteu aquí

Audiència Pública dels nois i noies de Gràcia

divendres, abril 21, 2017 - 14:55

A l’acte hi han participat el regidor, Eloi Badia, el director del Pla Barcelona Ciutat Refugi, Ignasi Calbó, i la consellera d’educació i cultura del districte, Marta Duñach, que han pogut escoltar de viva veu les propostes i compromisos de 8 nois i noies, en representació d’uns dos-cents estudiants de l’Escola Reina Violant, l’Escola Vida Montserrat, Jesuïtes Gràcies i l’Institut Serrat i Bonastre.

Crear espais on poder fer intercanvis culturals, desenvolupar campanyes de sensibilització, pressionar per aconseguir el tancament del CIE o combatre els estereotips i les discriminacions són algunes de les idees expressades per l’alumnat. Les noies i els nois també s’han compromès a fer visible el seu posicionament i accions a favor de l’acollida a través de les xarxes socials.

Un procés enriquidor

L’Audiència Pública permet a nois i noies de 6è de primària, secundària i educació especial, assumir compromisos i fer propostes a l’Ajuntament de la ciutat i a la ciutadania sobre una temàtica determinada. Enguany, aquesta iniciativa organitzada per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona  ha tingut el suport de l’equip municipal del pla “Barcelona, ciutat refugi”.

Amb el seu assessorament s’han generat una sèrie de materials didàctics per treballar a l’aula aspectes com els motius dels desplaçaments forçats, la visió sovint estereotipada que es té de les persones refugiades, o les maneres de donar-ne suport.

Fins arribar als textos finals, les escoles també es documenten i intercanvien experiències i coneixements en diverses trobades intercentres. La seva feina s’enriqueix i comparteix amb el suport de diferents eines digitals, com els canals de Flickr i Twitter, i el Wikispaces.

Precisament aquest treball de construcció conjunta en xarxa és un dels aspectes que alumnes i professorat valoren més positivament. Preparar l’Audiència, com ha comentat un dels nois participants, ha servit per trencar idees preconcebudes sobre el refugi, revisar els propis valors i interaccionar amb altres nois i noies, ampliant mirades i aprenent així a debatre i consensuar.

De les Audiències als districtes es recolliran idees i propostes a incloure en el document de ciutat, que es llegirà el 23 de maig durant l’acte oficial de tancament amb les autoritats del Govern municipal. D’aquesta manera, la ciutat dóna veu als ciutadans i ciutadanes més joves i els permet educar-se en la pràctica de la participació cívica.